Published On: lun, Mai 2nd, 2011

De la 1 mai a intrat in vigoare noul Cod al muncii

Share This
Tags

* noile prevederi ale Codului Muncii majoreaza perioada de preaviz si inaspresc sanctiunile pentru munca la negru

Incepand de astazi, 2 mai, angajatorii trebuie sa aiba in vedere noile prevederi ale Codului muncii; angajatorii care nu il vor respecta risca atat amenzi usturatoare, cat si raspunderea penala.

Inspectoratul Teritorial de Munca Braila anunta angajatorii ca, potrivit noului Cod, cei care folosesc pana la cinci persoane fara sa le incheie contract individual de munca, risca amenzi care pornesc de la 10.000 si poate ajunge pana la 20.000 de lei, pentru fiecare persoana gasita fara contract de munca. Angajatorii risca insa o amenda penala, sau chiar inchisoarea, daca sunt gasiti cu mai mult de cinci muncitori la negru. De asemenea, angajatii care accepta munca la negru vor fi sanctionati cu amenzi de la 500 pana la 1.000 de lei.

Perioada de proba s-a marit si ea, in cazul functiilor de conducere este de 120 de zile si pentru cele de executie de maxim 90 de zile. La finele perioadei de proba, angajatorul poate inceta contractul individual de munca printr-o simpla notificare.

Durata maxima legala a timpului de munca nu va putea depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare, inclusiv orele suplimentare vor trebui compensate prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acestuia.

Odata cu intrarea in vigoare a noului Cod al Muncii a crescut si sporul pentru timp de noapte creste de la 15 la 25% din salariul de baza, daca timpul lucrat reprezinta cel putin trei ore de munca de noapte.

Comentarii

comentariu

About the Author

-