Published On: mie, Mai 11th, 2011

De cand cu noul Cod al Muncii, inspectorii ITM au nevoie de jandarmi, cand fac controale – VIDEO

Share This
Tags

Noua legislatie in domeniul muncii, intrata in vigoare in luna mai, care prevede sanctiuni extrem de severe pentru munca la negru, ingreuneaza sarcinile inspectorilor ITM. Programarea controalelor comune, in care angajatii Inspectoratului Teritorial de Munca sunt insotiti de jandarmi sau politisti, s-a dovedit a fi o decizie inspirata, in conditiile in care, mai nou, cei verificati si prinsi in neregula reactioneaza mult mai agresiv. Un astfel de caz s-a intamplat recent, cand inspectorii au descins in gospodaria unui brailean care isi ridca o constructie pe terenul propriu, cu oameni namiti cu ziua. Echipa de control a gasit acolo mai multe persoane care munceau fara forme legale si care au facut scandal, cand au aflat ca vor primi si ei amenzi, pentru faptul ca lucreaza la negru. Ca sa scape de sanctiuni, unii dintre acestia s-au declarat a fi amici ai proprietarului, care au venit sa-l ajute din bunatatea inimii. Altii au recurs la un subterfugiu inedit: au declarat numele unor rude decedate, insa au fost prinsi repede cu minciuna, dupa ce jandarmii i-au verificat in baza de date.

In final, inspectorii ITM au reusit sa-si duca la bun sfarsit controlul, sa-i legitimeze si sa-i si inregistreze pe toti cei prinsi in neregula, cu ajutorul si sub protectia oamenilor legii.

Potrivit datelor oficiale, din data de 2 mai si pana in prezent au fost controlati circa 100 de angajatori care isi desfasoara activitatea in constructii si prestari servicii. Au fost efectuate controale in domeniul relatiilor de munca, securitatii si sanatatii in munca. Pentru deficientele constatate, au fost aplicate circa 150 de sanctiuni, in valoare totala de peste 130.000 de lei.

Comentarii

comentariu

About the Author

-