Published On: joi, Mai 12th, 2011

Daca obligi medicii sa aleaga intre stat si privat, nu mai ramane nimeni in spitalele de stat

Share This
Tags

* este parerea doctorului Bogdan Minescu * el spune ca atat salarizarea, cat si incarcarea, ca activitate, in spitalele din Romania sunt infernale

Medicul Bogdan Minescu este de parere ca deocamdata, ideea lansata de presedintele Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Bunea Stancu, legata de separarea completa a activitatilor medicale private de cele din spitalele de stat si obligarea medicilor sa aleaga doar una dintre variante, nu poate fi aplicata in Romania. Minescu a explicat ca cel mai probabil, majoritatea covarsitoare a medicilor va opta pentru cabinetele private si nu ar mai ramane doctori in spitalele de stat: “Aceasta idee, cu despartirea privatului de stat au mai avut-o si altii, deci nu e o noutate. In conditiile in care, de exemplu, in Braila, in doua luni, vor mai ramane trei oameni in sectia de cardiologie a Spitalului Judetean, a pune o asemenea conditie inseamna sa numai ramana nimeni in spital.

Probabil ca multi medici vor opta pentru privat, pentru ca acolo este locul in care fiecare isi gaseste un mijloc de existenta in plus. Activitatea de la spital este extraordinar de incarcata la momentul asta, pentru cati medici sunt; activitatea de dimineata, sa asigure consultatii si tratament la 80 -90 de oameni internati, ambulatoriul integrat cu tura intreaga de policlinica in sectie, garzile, consultatii interclinice si asa mai departe, toate aceste sunt activitati pentru zece medici, pe care o asigura vreo 5-6, in momentul de fata, care vor ramane 3. Nu prea vad cum poti sa iti mai desfasori activitatea in conditiile astea, cu numai 3 oameni. E vorba de timpul material si de posibilitatile biologice ale fiecaruia si in momentul in care raman numai trei-patru doctori, e foarte greu sa le mai acoperi. In plus, bineinteles, si salarizarea conteaza si mai ales prin faptul ca nu mai vin oameni tineri sa ocupe locurile vacante. Pentru acei tineri, chiar conteaza salariul, pentru ca la inceput de activitate, sa vii cu 300 de euro pe luna salariu, e o chestie care pune in pericol sanatatea nationala. Marea majoritate a tinerilor nostri, daca nu reusesc sa ramana printr-o clinica, printr-un centru universitar, pleaca afara. Se pleaca in masa, iar Braila situatia este ca in urmatorii cativa ani, nu multi, sunt foarte multi care vor iesi la pensie, atat in sectiile de Chirurgie, cat si in sectiile de Medicina interna, in Cardiologie se intampla deja, asa incat activitatea medicala, vrand-nevrand, se va restrange”.

In plus, Minescu a precizat ca oricum, viitorul pentru medici este legat de activitatea privata, asa cum se intampla in alte tari: ”Sa stiti ca sunt foarte multe tari in Uniunea Europeana in care medicul este o persoana libera, care incheie contracte cu diverse unitati sanitare, fie de la stat, fie private si acelasi om se duce in aceeasi zi in mai multe unitati, pentru ca si acolo – poate o sa vi se para paradoxal – este o mare lipsa de personal medical. Este o lipsa, pentru ca altfel nu i-ar lua si pe ai nostri si nu numai de la noi, din toata lumea. Acolo, insa, intr-adevar, asistenta medicala este ceea ce trebuie, fiecare serviciu medical este reprezentat de oameni care sunt specializati pentru locul acela”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-