Published On: mar, Mai 17th, 2011

Comisia Europeana nu poate interzice votul prin corespondenta in Romania

Share This
Tags

 * este raspunsul pe care i-l da presedintele CE, Jose Manuel Barroso, deputatului PSD de Braila Cristian Rizea

Deputatul PSD de Braila, Cristian Rizea,a primit recent raspuns la  scrisoare trimisa presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, privind proiectul de lege referitor la Votul prin corespondenta. In scrisoarea trimisa, Rizea, in calitate de presedinte al organizatiei PSD Diaspora, atragea atentia asupra incercarii de fraudare a alegerilor viitoare pe care actuala guvernare o planuieste prin promovarea proiectului de lege privind Votul prin corespondenta.

De asemenea, deputatul PSD propunea varianta votului prin e-mail.

In raspunsul sau, presedintele Comisiei Europene scrie:

„Stimate D-le Rizea,

Va multumesc pentru scrisoarea de pe 16 februarie in legatura cu propunerea legislativa a votului prin e-mail, propunere dezbatuta momentan in Romania.

Votul in campania electorala este o modalitate esentiala de exprimarea a drepturilor cetatenilor de a participa la viata democratica a Uniunii Europene, care este un drept de necontestat in Articolul 10(3) a Tratatului Uniunii Europene. Comisia nu detine o putere generala de a interveni in domeniul alegerilor. Ar putea actiona in acest sens doar daca legislatia Uniunii Europene ar fi implicata. Legislatia UE garanteaza cetatenilor Uniunii dreptul de a participa la alegeri, in statele membre UE, chiar si fara a avea  nationalitatea statului respectiv.  Aceste drepturi au fost implementate in cadrul Directivei 94/80/EC si respectiv 93/109/EC, care prezinta de asemenea detaliat aceste drepturi. Principiile generale in legatura cu alegerile Parlamentului European, aplicate in cadrul tuturor statelor membre, sunt detaliate in Articolul 1976, ce priveste votul in statele membre a Parlamentului European, ce garanteaza totodata ca alegerile sunt sustinute de principiul dreptului la un vot liber si in secret.

Alte aspecte legate de responsabilitatea statelor membru in cadrul algerilor includ participarea cetatenilor la alegerile nationale si aspecte tehnice detaliate in ceea ce presupune votul prin e-mail. Ca urmare, regret sa va informez ca nu este posibil pentru Comisie sa intervina in aceasta problema”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-