Published On: lun, Mai 9th, 2011

Centru de testare a medicamentelor la Braila

Share This
Tags

* asta isi doreste sa faca presedintele CJ Braila, Gheorghe Bunea Stancu *

In curand, brailenii dispusi sa castige un ban de pe urma testarii unor medicamente noi, abia puse in circulatie, sau cei bolnavi si disperati, gata sa incerce orice, in speranta ca-si vor gasi vindecarea, ar putea avea ocazia sa faca acest lucru chiar in orasul natal. Presedintele Consiliului Judetean, Gheorghe Bunea Stancu, se gandeste sa realizeze la Braila un centru de testare a medicamentelor noi: “Vrem sa facem un fel de centru de cercetare a medicamentelor noi, care sunt puse in circuitul comercial. Este o obligativitate sa se faca acest lucru, sa se faca astfel de testari si de acolo ies si niste banuti si in plus, ai si o informatie corecta despre cum raspunde bolnavul la medicamentul respectiv. Asta inseamna sa faci cercetare pe bolnav, cu un fel de fisa medicala si asa mai departe. Am vazut treaba asta in Suedia ei iau o gramada de bani de la producatorii de medicamente pentru asta si cred ca este interesant si pentru noi”.

Precizam ca de ceva timp, companiile straine prefera sa isi testeze medicamentele in Romania, pentru ca voluntarii sunt ieftini si usor de convins. De altfel, specialistii spun ca Europa de Est a devenit noul pol al furnizorilor de cobai umani pentru studiile clinice realizate de marile companii producatoare de medicamente din intreaga lume. Potrivit medicilor din industrie, Romania ocupa un loc fruntas la acest capitol. Peste 90% din testele derulate la noi sunt concepute in afara tarii, astfel ca de pe plan local sunt racolati doar oamenii pe care se efectueaza propriu-zis testarea.

Nivelul scazut de trai, dar si influenta pe care medicul inca o exercita asupra pacientului roman ar fi, spun specialistii, cele doua cauze majore care ne-au propulsat in topul tarilor-sursa pentru testarea pe om. Iar dezvoltarea pietei locale este abia la inceput. Pentru ca si veniturile pot fi serioase, concurenta printre specialistii care doresc sa intre in sistem este acerba.

Exista situatii in care pentru un singur studiu este nevoie si de 100-120 de astfel de persoane, care sunt platite cu cateva sute de lei fiecare. Pentru voluntari, beneficiile se traduc in bani sau tratament gratuit. Subiectii inrolati in studii clinice cu beneficiu terapeutic (pacientii bolnavi) primesc medicatia de studiu gratuit si li se poate deconta transportul pentru vizitele la locurile de investigatie clinica. Subiectilor inrolati in studii clinice fara beneficiu terapeutic li se acorda o recompensa baneasca.

Studiile clinice au intrat pe piata autohtona in urma cu 10 ani si au prins destul de bine, spun medicii, trimitand Romania in topul statelor europene care ofera cei mai multi “subiecti” spre cercetare. In general, marii producatori de medicamente externalizeaza studiile clinice pe care doresc sa le faca spre companii de cercetare, care, la randul lor, colaboreaza cu medici investigatori din mai multe tari, inclusiv Romania. Studiile clinice se fac, pe de o parte, pentru toate medicamentele noi, iar rezultatele stau la baza plasarii pe piata a unui medicament. Pe de alta parte, studiile clinice sunt necesare si in cazul unui medicament deja autorizat in Romania. In acest caz, testele vizeaza extinderea indicatiilor terapeutice, o noua forma farmaceutica, o noua concentratie sau o noua schema de tratament.

Riscurile la care sunt expusi subiectii in studiile clinice ramane un subiect destul de controversat la nivel mondial.

Comentarii

comentariu

About the Author

-