Published On: lun, Mai 30th, 2011

Cele mai spectaculoase ritualuri de imperechere

Share This
Tags

*de sute de milioane de ani, de când animalele au devenit îndeajuns de complexe pentru a depăşi faza înmulţirii vegetative, reproducerea sexuată şi-a intrat în drepturi.

Melcii terestri, atit cei cu cochilie, cit si semenii lor fara cochilie, limacsii sunt hermafroditi: fiecare individ are atat organe genitale masculine, cat si feminine. Dar asta nu inseamna ca se lipsesc de imperechere, recurgand la autofecundare. Pentru sanatatea genetica a speciei. Melcii cu cochilie, si limacsii se imperecheaza, facand schimb de spermatozoizi; dupa imperechere, fiecare individ depune oua. Calugaritele sunt renumite pentru obiceiurile lor legate de imperechere. Pentru femela, faptul ca isi mananca partenerul imediat dupa imperechere. Masculul e o sursa de hrana, bogata in proteine, aflata chiar la indemina si dupa cum se stie, o femela care aşteapta urmaşi trebuie sa manance bine. In lumea libelulelor interesanta este pozitia bizara de imperechere care se datoreaza particularitatilor anatomice . Modului in care sunt dispuse organele de acuplare ale insectelor cu pricina. Si mai interesant e felul in care masculii incearca sa scape de rivali, chiar si in cazul in care acestia deja s-au imperecheat cu o anume femela: fiecare mascul duce o adevarata batalie pentru a-si asigura paternitatea, pentru a lasa urmaşi, pentru a-si perpetua propriile gene, in detrimentul altor masculi. Asa ca, inainte de a se imperechea, fiecare mascul mai are o treaba de facut: trebuie sa indeparteze sperma depusa anterior de un alt mascul. Caii-de-mare sunt, oricat de curios ar parea, pesti. Ei au si o caracteristica neobisnuita a reproducerii: femela depune ovulele (icrele) intr-o punga de pe abdomenul masculului; acesta le fertilizeaza si incubeaza ouale. Calutii-de-mare miniaturali – ies din punga abdominala a tatalui: totul arata ca o nastere.
Pasarile-gradinar, de exemplu, construiesc niste structuri extrarodinar de elaborate, uimitoare mai cu seama prin decorul lor. Sub o bolta din betigase, masculii isi aduna si isi expun comorile, sute de obiecte adunate si asezate cu migala de burlacul aflat in cautare de partenera. Fiecare specie are preferintele ei, in ceea ce priveste materialul si culorile decorului; in ansamblu, insa, varietatea si bogatia colectiilor sunt uluitoare. Flori multicolore, pietricele, cochilii, fructe; mai nou – sub influenta civilizatiei si cioburi de sticla, monede ori bucatele de plastic colorat impodobesc edificiul ridicat de mascul spre a atrage si convinge femelele sa-i devina partenere intru perpetuarea speciei.

Comentarii

comentariu

About the Author

-