Published On: joi, Mai 19th, 2011

Cel mai bun detector pentru substantele explozive este veninul de albine

Share This
Tags

*cantitati infime de expolzibil poate fi deectat cu anumite proteine prezente in veninul albinelor

Bombolitinele, cum sunt numite de cercetatori, proteinele care depisteaza substantele explozive din veninul albinelor, impreuna cu o singura molecula de substanta exploziva, modifica lungimea de unda a luminii fluorescente emise de nanoboturi, acesasta modificare poate fi observata cu ajutorul unui microscop special.
Specialistii de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) au captusit cu bombolitine interiorul unor nanotuburi de carbon, pe care le-au introdus in recipiente cu aer colectat din preajma unor mostre de explozibili si astfel au vazut modificarea un lungimea de unda a luminii fluorescente.
Acestis enzori, extrem de sensibili pot fi deosebit de utili in orice zona in care exista aglomerari mari de persoane si preocupari legate de securitate, cum ar fi: garirele, aeroporturile, satiile de metrou si autobuz.
Aceasta inventie este in curs de brevetare si cateva organizatii comerciale, dar si institutii militare si-au manifestat interesul fata de noua inventie, pecare si-ar dori sa o achizitioneze.

Comentarii

comentariu

About the Author

-