Published On: mar, Mai 3rd, 2011

Brailenilor le va fi din ce in ce mai greu sa-si gaseasca slujbe pe perioada nedeterminata

Share This
Tags

* potrivit noului Cod al Muncii, patronii pot sa tina un angajat in perioada de proba intre 90 si 120 de zile, in functie de postul respectiv * in plus, ei au dreptul legal sa schimbe angajatii “de proba” pentru acelasi post, timp de un an * angajatorii au posibilitatea sa incheie contract pe perioada determinata, pentru un post, pana la 3 ani  

Noua legislatie in domeniul muncii schimba radical drepturile si obligatiile angajatorilor, dandu-le posibilitatea sa angajeze oricand, pentru orice post, personal pe perioada determinate si isi tina angajatii in aceasta stare de incertitudine timp de pana la 3 ani. Introducerea agentului de munca temporara, a perioadei de stagiu pentru absolventi, prelungirea perioadei de proba si a celei de preaviz sunt doar cateva dintre schimbarile de legislatie aduse de noul Cod al Muncii care modifica raporturile intre angajat si angajator.

Astfel, in ceea ce priveste angajarile, perioada in care se pot face angajari succesive de proba a mai multor persoane pentru acelasi post este de maximum 12 luni, iar pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia. Contractele individuale de munca pe perioada determinata vor putea fi incheiate pana la 36 de luni, perioada fiind majorata cu un an fata de actuala lege. Codul Muncii introduce perioada de stagiu pentru absolventii institutiilor de invatamant superior, aceasta constand in primele sase luni dupa debutul in profesie. La sfarsitul perioadei de stagiu, angajatorul elibereaza obligatoriu adeverinta care este vizata de Inspectoratul Teritorial de Munca in a carui raza teritoriala de competenta acesta isi are sediul.

Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice, pentru functiile de executie, fata de 30 in prezent si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere, fata de 90 in prezent.

Noul Cod al Muncii reglementeaza si munca prin agent de munca temporara, care reprezinta munca prestata de un salariat temporar care a incheiat un contract de munca temporara cu un agent (firma de resurse umane) si care este pus la dispozitia utilizatorului pentru a lucra sub supravegherea si conducerea acestuia din urma. Misiunea de munca temporara poate fi stabilita pentru un termen care nu poate fi mai mare de 24 luni.

Potrivit noii legi, sporul acordat pentru munca prestata in timpul noptii se majoreaza de la 15% la suta la 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin trei ore de noapte din timpul normal de lucru.

In ceea ce priveste concedierile, perioada de preaviz a fost majorata la 20 de zile lucratoare (de la 15 zile calendaristice), pentru salariatii cu functii de executie si la 45 de zile lucratoare (de la 30 de zile calendaristice), pentru functii de conducere.

In cazul concedierilor colective, salariatul concediat are dreptul de a fi reangajat, in termen de 45 de zile calendarisrtice de la data concedierii, fara examen, concurs sau perioada de proba. Salariatii vor avea la dispozitie un termen de maximum cinci zile calendaristice de la data comunicarii angajatorului pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la locul de munca oferit.

Comentarii

comentariu

About the Author

-