Published On: vin, Mai 27th, 2011

Atenţie unde vă lăsaţi bunurile, când mergeţi la sala de sport!

Share This
Tags

* este avertismentul lansat de poliţiştii brăileni

Poliţiştii brăileni îi avertizează pe iubitorii de sport care obişnuiesc să meargă la sală, pentru antrenamente, să fie cu ochii în patru, când este vorba despre bunurile lor.

“Tendinţele cu tentă occidentală de a face din mersul la sala de sport un mod de viaţă sănătos, încep cu paşi mărunţi să fie interiorizate de fiecare dintre noi, astfel încât mişcarea devine parte din viaţa noastră de zi cu zi, desigur, în măsura în care programul de lucru sau alte responsabilităţi fac posibil acest lucru.

Dar cine este de vină în momentul în care ceea ce ar trebui să însemne relaxare şi stare de bine se transformă în nervi, tensiuni şi chiar pagube de ordin material? Este vorba de câteva situaţii intrate în ultima vreme în atenţia Poliţiei, în care clienţii unor săli de sport au rămas fără anumite bunuri personale. În unele cazuri autorii au fost deja identificaţi şi sancţionaţi, iar altele se află încă în lucru. Distracţia şi relaxarea se transformă într-un război al nervilor, când persoane care frecventau sălile de sport au semnalat faptul că au rămas fără bunuri personale, deşi acestea au fost lăsate în vestiare asigurate cu lacăt. Este anunţată poliţia, încep cercetările, sunt căutaţi martori, sunt audiate diverse persoane etc. De cele mai multe ori este identificat autorul căruia i se întocmeşte dosar penal pentru furt, dar prejudiciul nu este mereu recuperat.

Pe de cealaltă parte, poliţia a pus în vedere administratorilor sălilor de sport să adopte măsuri mai riguroase de protejare a bunurilor clienţilor sau să sporească aceste măsuri, existând semnale că unele dintre aceste măsuri au fost deja puse în aplicare. Este adevărat că atâta timp cât clientul sălii de sport lasă bunurile într-un vestiar asigurat cu lacăt, acestea trebuie să se afle în deplină siguranţă. În egală măsură, fiecare dintre cei care frecventează aceste locuri de relaxare trebuie să ştie că bunurile personale de valoare (sume de bani, telefoane mobile, bijuterii etc.) trebuie lăsate acasă pentru că acestea reprezintă o atracţie pentru cei care sunt certaţi cu legea şi care vin la sălile de sport pentru ca, pe lângă exerciţiile fizice, să profite de neglijenţa şi neatenţia altora.

Faptul că anumite persoane de rea-credinţă frecventează aceste locuri tocmai pentru a comite infracţiuni, a scăpat până acum din vedere unora dintre administratorii sălilor de sport, care au fost nevoiţi să sporească măsurile referitoare la siguranţa bunurilor clienţilor lor. Un semnal de alarmă trebuie tras şi celor care se preocupă de activităţile sportive şi nu mai sunt atenţi unde lasă, spre exemplu, telefonul mobil, borsete sau alte bunuri. Proprietarul bunurilor este implicat în antrenamente şi se poate întâmpla să uite de bunurile personale lăsate la întâmplare pe diverse aparate destinate exerciţiilor sportive sau chiar pe podea. Există posibilitatea ca la finalul orei de antrenament persoana în cauză, fie să părăsească sala de sport şi să uite de bunurile sale, iar ulterior să-şi amintească de acestea, fie  există riscul ca într-o zi mai aglomerată, în care mai multe persoane se succed la aparatele de sport, bunurile să fie luate de altcineva care observă că acestea sunt nesupravegheate.

Cert este faptul că responsabilitatea principală a siguranţei bunurilor personale este a proprietarului indiferent de locaţia în care mergem, fie că este sală de sport, restaurant, terasă, cinematograf, cameră de hotel etc. Cu toate că în anumite locaţii există opţional, iar în unele chiar obligatoriu, dotarea necesară pentru păstrarea în siguranţă a anumitor bunuri personale de valoare, este de preferat să fie anunţat personalul specializat care deserveşte unitatea respectivă, cu privire la valoarea bunurilor, astfel încât acestea să poată fi păstrate în custodia persoanelor specializate, în condiţii de siguranţă maximă.

Conduita preventivă în orice situaţie poate conduce la evitarea a numeroase situaţii neplăcute şi nedorite. Există anumite tipuri de infracţiuni la care probabilitatea de a se produce ar fi mult mai redusă dacă nu ar exista condiţii favorizante.

Este de dorit ca, pe lângă obiceiul de a merge la sala de sport, de a ne îngriji de sănătate şi de modul în care trăim, fiecare dintre noi să ne formăm şi obiceiul de a avea mai multă grijă de bunurile proprii, de a manifesta mai multă responsabilitate, oriunde ne aflăm”, se arată  într-un comunicat dat publicităţii.

Comentarii

comentariu

About the Author

-