Published On: mar, Mai 10th, 2011

Atentie braileni: carne provenita de la cadavre de porci v-ar putea fi vanduta pe post de chilipir!

Share This
Tags

* cadavrele a 15 porci au fost gasite hacuite, la marginea Brailei * localnicii din zona spun ca lesurile porcilor sunt furate, cel mai probabil, din complexul zootehnic al lui Caruz si cred ca bucatile transate din partea din spate au fost vandute pentru consum uman, la preturi derizorii * oamenii spun ca hotii taie picioarele din spate pentru ca in acea parte a corpului, carnea se impute mai tarziu

Cadavrele hacuite ale unor porci au zacut cateva zile la marginea orasului, in apropiere de soseaua veche dintre Braila si Galati. Desi localnicii le-au vazut si le-au simtit mirosul de mai bine de o saptamana, nimeni nu a catadicsit sa anunte autoritatile, iar stravurile celor circa 15 porci, mirosind pestilential, au putrezit, mancate de caini. Unele dintre animale erau ambulate in saci, altele s-au descompus, in aer liber, iar locul a devenit o adevarata atractie pentru cainii maidanezi. Autoritatile au fost sesizate abia astazi de o echipa de ziaristi, care a descoperit ca unele dintre cadavre aveau partea din spate transata profesionist, fiind evident ca nu era vorba despre muscaturi de caine.

Oamenii care locuiesc in apropiere spun ca lesurile ar fi fost furate de la ferma lui Caruz si cred ca bucatile taiate din ele au fost vandute pentru consum amatorilor de chilipiruri care nu si-au dat seama ca-si risca sanatatea. Mai mult, locanicii spun ca este o adevarata retea care face astfel de afaceri de ani de zile, insa nu este nimeni dispus sa dea si nume. Unii spun insa ca afacerile cu carne de la cadavre pusa in consum uman se fac cu complicitatea celor care transporta cadavrele de la complexul lui Caruz catre incinerator.

 “Astia sunt porci furati de la Caruz, va spun! Am vazut ca au partea din spate taiata, picioarele din spate si e posibil ca ala care a taiat, sa vanda carnea, ca am mai auzit eu de afaceri din astea! Se fac de ani de zile, nu de ieri, de azi! Nu pot sa va spun cine face, ca sunt din astia cu ani de puscarie la activ, ce, vreti s-o incurc?!”, a declarat un localnic. “Sunt mana in mana cu cei de pe tractorul care transporta cadavrele!Vorbesc cu cei care transporta porcii, astia opresc pe drum, au porcii deja pregatiti, morti proaspeti, calzi, ca sa nu apuce sa se strice si taie din cadavre partea din spate pentru ca e mai multa carne si se impute mai greu.  O vand rapid, in aceeasi zi si cel are o cumpara nu stie ca provine de la cavdarul unui porc care a murit de o boala, nu taiat special pentru consum”, ne-a mai spus un barbat.

Conducerea Directiei Sanitar- Veterinare a precizat astazi ca este exclus ca bucatile de carne taiate clandestin, din cadavre ale unor animale, sa fie vanduta in Braila prin magazinele de profil, insa admite ca este posibil sa fie comercializata de la om la om, pe post la de chilipir, cu riscuri imense pentru consumator. “Riscul pentru cei care consuma aceasta carne este foarte mare, deoarece ei se pot imbolnavi de zoonoze, boli care se transmit de la animal la om, cum ar fi antraxul, leptospirozele si altele. Nu se poate spune ca acesti oameni isi risca viata, fiindca bolile respective nu sunt fatale, insa sanatatea lor este grav pusa in pericol. De aceea, fac un apel catre braileni sa nu cumpere carne decat de la magazinele de profil”, a declarat Gicu Dragan, directorul executiv al Directiei Sanitar-Veterinare Braila.

In ceea ce priveste atitudinea reprezentantilor Garzii de Mediu, trebuie mentionat ca aceasta a fost cel putin ciudata. Mai concret, potrivit informatiilor obtinute de Infobraila, atunci cand ziaristii care au facut descoperirea macabra au mers si au comunicat acest lucru sefului Garzii de Mediu, Daniela Agache, aceasta a fost extrem de retincenta, ba chiar i-a admonestat pe reprezentantii presei ca au venit la ea si nu s-au dus sa reclame situatia la Directia Sanitar Veterinara, pentru ca “aceasta are competenta sa intervina in cazul respectiv”. La remarca jurnalistilor ca vor anunta si DSV, dar este si o chestiune ce tine si de competenta Garzii de Mediu, Agache a comentat ca nu o invata pe ea ziaristii ce competente are Garda de Mediu si a oftat, inciudata, ca “iar o sa se certe cu Caruz”. De voie, de nevoie, fiindca ziaristii nu se dadeau dusi fara sa afle daca trimite sau nu pe cineva la fata locului, Agache a trimis cativa subordonati sa verifice situatia in teren. Ea a anuntat si DSV-ul , care a trimis operativ o echipa la fata locului, fara atatea mofturi.

Odata verificata situatia pe teren, reprezentatii Garzii de Mediu au concluzionat ca, dincolo de explicatia data de localnici, privind provenienta cadavrelor, nu pot exclude si varianta ca lesurile sa provina dintr-o gospodarie privata:“ Se poate ca aceste cadavre sa fie si dintr-o ferma, din gospodaria unui cetatean, porcii au avut o boala, ceva si atunci, ca sa scape de cadavre, le-a aruncat pe camp. In complexul de porci sunt cantitati mari de cadavre, care sunt tinute in camere de frig si cand fac transportul la incinerator, il fac cu acte, iar cand ajung acolo, se mai verifica o data actele, nu e atat de simplu sa fie furate acest cadavre”, a declarat  Valentin Terinte, de la Garda de Mediu.

Autoritatile Sanitar-Veterinare si cele de Mediu declara la unison ca nu au cunostinta de asemenea afaceri ilegale cu cadavre de porci, insa nu exclud posibilitatea ca ele sa aiba loc.

Contactat de o echipa de ziaristi, directorul Complexului de porci a refuzat orice comentarii, ba chiar a declarat ca “nu-l intereseaza ce apare la televizor” si nici ce zic localnicii.

Pana la pranz, la fata locului au sosit politistii, care au demarat o ancheta, dar si Stanca Coman, primarul comunei Vadeni, pe raza careia se afla terenul in cauza, care a dat dispozitie sa fie adunate cadavrele si transportate in judetul Tulcea, la cel mai apropiat incinerator.

Comentarii

comentariu

About the Author