Published On: lun, Mai 23rd, 2011

“N-o sa puteti frauda decat alegerile prezidentiale, cu votul prin corespondenta!”

Share This
Tags

* este mesajul pe care il tramsite deputatul PSD de Braila Cristian Rizea democrat-liberalilor

Deputatul PSD de Braila Cristian Rizea acuza faptul ca varianta votului prin corespondenta, sustinuta de PDL, faciliteaza partidelor de guvernamant fraudarea alegerilor. Rizea le aminteste democrat-liberalilor ca aceasta stratagema nu le poate folosi decat pentru fraudarea alegerilor prezidentiale, fiindca la cele parlamentare, nu pot obtine mai mult decat numarul de deputati si senatori stabilit prin lege pentru diaspora:  “Este un abuz votul prin corespondenta, cred eu si il vom sesiza si noi mai departe institutiilor abilitate ale statutului, care, ce-i drept, sunt tot ale lor, ale PDL-istilor. Ati vazut si la fraudarea alegerilor din 2009, exista dosare pe rol, exista filmari, exista dovezi, dar nu s-a luat pana in prezent nici o astfel de masura si nimeni nu a platit pentru mita electorala care s-a dat atunci si a fost filmata. Si va amintesc imagini celebre, cu domnul Flutur dand bani la Suceava direct dintr-o plasa, imagini date de toate posturile TV si nu s-a luat niciodata nicio masura; dar noi ne vom face datoria si vom semnala si cred ca oamenii si brailenii, in primul rand, nu mai pot fi prostiti de acesti domni de la PDL.

Votul prin corespondenta este o mare posibilitate de a frauda alegerile, practic, este singura lor posibilitate de a se mai regasi in viitoarea formula guvernamentala – si ma refer aici la PDL, pentru ca nu am mai vazut un oficial, un demnitar al statului in nici o tara din lumea asta, indiferent ca e in Uniunea Europeana sau nu, sa declare la o intalnire de partid, ca el garanteaza colegilor care erau de fata, cel putin un milion de voturi din Diaspora. Nu stiu cum a facut ministrul de Externe, Teodor Baconschi, acele calcule, de i-au iesit un milion de voturi, or fi toti PDL-isti acolo, in diaspora? Chiar nu imi imaginez, dar eu va spun ca daca votul ar fi corect, nici o suta de mii de voturi, pe care le-a avut PDL-ul, nu ar mai fi posibile. Va spun asta, ca omul care merge si vorbeste cu lumea si toti sunt revoltati pe ei, toti au familii, au rude in tara si cunosc foarte bine situatia. Prind si posturile TV, au toti antene, nu se pune problema, sunt la curent cu tot ceea ce exista in Romania, credeti-ma; oamenii aceia intr-adevar sunt revoltati pe tot ceea ce a facut PDL-ul si cei care conduc acum tara, aceasta coalitie majoritara. De aceea, eu am si facut un apel la vremea respectiva, o scrisoare deschisa catre presedintele Comisiei Europene. Am avut placerea sa vad ca mi-a si raspuns personal, saptamana trecuta am primit aceasta scrisoare, pe care am dat-o publicitatii. Ati vzut, domnia sa chiar imi multumeste pentru ca eu dadeam ca alternativa votul prin e-mail, care este un proiect, intr-adevar. Nu putem spune ca nu vrem sa dam posibilitatea romanilor din diaspora sa voteze, pentru ca sunt foarte multi. Atunci hai sa le cream si o facilitate, internetul este la indemana oricui in lumea de azi, fata de acest sistem de vot prin corespondenta, la care o sa vedeti o birocratie ce nu ati mai intalnit la alte proiecte de lege, privind votarea. Votul prin internet – e un proiect care se numeste Cyber-Vot si a fost promovat de Comisia Europeana in 10 tari ale Uniunii Europene – chiar are succes si se poate face in conditii securizate, stiti bine, exista posibilitati, intr-adevar. programe de soft care permit acest lucru si atunci am dat ca alternativa votul prin e-mail. Repet, el a fost apreciat la dezbaterea de la Ministerul de Externe de toata societatea civila prezenta, chiar si ei aveau aceasta idee. Presedintele Comisiei Europene, chiar in prima fraza a scrisorii pe care mi-o adreseaza, ma felicita pentru initiativa mea legislativa privind votul prin e-mail, adica o contravarianta pe care eu o prezentam ca si o alternativa reala a votului prin corespondenta si in schimb.

Domnul Baconschi nu s-a gandit ca numarul de voturi va conta doar in ecuatia alegerii presedintelui, pentru ca la parlamentari tot doi senatori si patru deputati are toata diaspora. Nu au mai multe mandat de parlamentari daca iau un milion de voturi, noi punem prin absurd. Diaspora e impartita in 6 colegii, doua de Senat si patru de Deputati in toata lumea. Intr-adevar, PDL-ul are un proiect de lege sa suplimenteze numarul de colegii pe toata diaspora, raportat la numarul de romani care exista”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-