Published On: Soare, Mai 15th, 2011

“Inchidem spitale, sau construim spitale noi?” – aceasta-i intrebarea!

Share This
Tags

* senatorul PSD de Braila Ion Rotaru nu intelege cum se apuca Ministerul Sanatatii sa imparta cu larghete documentatii tehnice  pentru construirea unor spitale noi, intr-o perioada cand sunt inchise pe capete unitatile sanitare deja existente, din lipsa de bani

Presedintele Comisiei de Sanatate din Senat, parlamentarul de Braila Ion Rotaru, este uimit ca Ministerul Sanatatii anunta cu surle si trambite ca pune la dispozitie gratuit, unui numar de 19 judete, documentele necesare pentru demararea constructiei unui spital judetean. Rotaru nu intelege la ce pot folosi niste studii de fezabilitate facute la modul general, cu ani in urma, cand in fiecare judet exista conditii, posibilitati si necesitati diferite, iar proiectul trebuie realizat in conformitate cu realitatile din teren. In plus, senatorul PSD considera ca actiunile guvernantilor, pe partea de Sanatate, sunt de-a dreptul haotice, in contextul in care in timp ce inchid spital dupa spital, din motive economice, incurajeaza, chipurile, autoritatile locale sa construiasca spitale noi: “Daca vrei sa construiesti ceva sau vrei sa realizezi un obiectiv, eu stiu ca studiile de fezabiltate se fac in functie de conditiile locului respectiv, se adapteaza la niste chestiuni concrete, nu se fac studii de fezabilitate de principiu; e o regula aici si de aceea nu inteleg ce ne ofera, de fapt , Ministerul Sanatatii. Dincolo de acest lucru, discutand, la general, ca intentia Ministerului este de a oferi niste documente pentru constructia unor spitale judetene, este laudabil, dar nu mi se pare in regula cum se procedeaza in Sanatate si ceea ce fac guvernantii nu se incadreaza intr-o logica a lucrurilor. In conditiile in care Ministerul inchide spitale in toata tara, in conditiile in care nu a pus nimic in loc pe zona de Ambulatoriu si pe toate celalalte zone unde este nevoie de bani, noi construim spitale?! Este o chestiune lipsita de perspectiva, nu exista o strategie: spre ce ne indreptam in Sanatate, care este finalitatea? Vrem spitale noi, le dotam pe cele existente, facem finantarea pentru tot ce trebuie ca sa functioneze unitatile pe care le avem, mai avem posibilitatea, capacitatea investitionala si financiara ca sa sustinem constructia altor spitale, noi? Noi nu putem sa sustinem spitalele care sunt astazi, cu bugetul pe care il da Guvernul pentru Sanatate, pentru ce si cu ce mai construim alte spitale? Iata o alta chestiune pe care imi este greu sa o inteleg si sa o accept”.

Amintim ca recent, autoritatile locale din 19 judete, printre care si Braila, au primit de la Ministerul Sanatatii oferta de a beneficia, gratuit, de o serie de documente pentru demararea constructiei unor spitale judetene. Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a cerut autoritatilor locale din judetele Alba, Arad, Arges, Bacau, Bihor, Bistrita -Nasaud, Brasov, Braila, Caras-Serverin, Calarasi, Galati, Giurgiu, Hunedoara, Mehedinti, Olt, Prahova, Neamt, Sibiu si Suceava sa analizeze propunerea de a beneficia, gratuit, de o serie de documente, realizate in anii anteriori, pentru demararea constructiei de unitati sanitare publice. Mai exact, Ministerul Sanatatii ofera autoritatilor locale studii de prefezabilitate pentru spitale judetene de urgenta, studii de fezabilitate, ghid cu directive arhitecturale si ingineresti necesare construirii unui spital judetean de urgenta, Proiect Tehnic Master pentru Proiect Tehnic Spital Judetean de Urgenta, avizul Consiliului Interministerial de Avizare Lucrari Publice si Locuinţe, avizul Inspectoratului de Stat in Constructii.

Comentarii

comentariu

About the Author

-