Published On: joi, Mai 19th, 2011

“In fruntea Guvernului sunt niste oameni fara inima si fara creier”

Share This
Tags

* este opinia consilierului judetean liberal Adrian Ritzinger

Consilierul judetean liberal Adrian Ritizinger sare in apararea medicilor de familie braileni, carora, spune el, le-a fost impus prin dictat programul “Cardul de sanatate”. El a explicat astazi, intr-o conferinta de presa, ca medicii de familie sunt obligati prin Contractul-Cadru, sa aiba consultatii care sa dureze 15 minute, timp insuficient in cazul in care medicii ar mai avea si responsabilitatea de a introduce datele medicale despre pacientul pe care-l examineaza. In plus, medicii de familie sunt nemultumiti ca toate costurile legate de emiterea cardurilor nationale de asigurari sociale de sanatate trebuie suportate din fondurile cabinetelor pe care le detin.

“Noi am reusit sa punem in fruntea Guvernului niste oameni fara inima si fara creier, fapt pentru care profesorii isi cauta locuri de munca, medicii isi cauta locuri de munca si cativa dintre concetatenii nostri asteapta programul “Ultima Casa”. De ce spun acestea? Astazi o sa va spun ce s-a intamplat in discutia Guvern-medicii de familie, privind programul “Cardul”. Precizez ca in Braila sunt 150 de medici de familie. In luna martie, Guvernul a hotarat ca programul “Cardul” pentru anul 2011-2012 sa se semneze pana la 1 aprilie. 80% din medicii de familie din Romania au refuzat sa semneze acest program si in aceste conditii, s-au obtinut doua luni de zile, adica o amanare pana la 1 iunie, ca sa se functioneze pe contractele vechi. Despre ce e vorba in acest program si care sunt obiectiile respective? Ministerul Sanatatii spune ca fondurile nu s-au diminuat, numai ca noua varianta de decontare va avea doua criterii: 50%, din pacientii inscrisi pe liste si 50%, din serviciile medicale efectuate. Medicii de familie considera ca acest sistem nou de decontare va reduce, de fapt, veniturile cabinetelor, cu 30%, ii va obliga sa efectueze servicii medicale fara sa fie decontate, iar mai nou, sa informatizeze sistemul sanitar pe banii lor. Ce este si mai suparator este ca acest sistem de informatizare trebuie sa fie efectuat in timpul programului de consultatie. Eu am ajuns la concluzia ca acest nou contract va face o subfinantare a acestor servicii cu 60%. Mai mult de atat, problematica nu este numai a lor, pentru ca ei au si spus prin reprezentantii legali. atat prin Patronatul Medicilor, cat si prin presedintele Comisiei de Sanatate, ca nu vor semna acest contract si ca vor pleca sa lucreze in sistem privat sau in strainatate. Consecinta: aceea plaja a medicamentelor, conform contractelor, va fi redusa, ceea ce inseamna ca si restrictionarea retetelor se va intampla, ceea ce duce efectiv la diminuarea subventiilor si la diminuarea acelei cofinantari pentru medicamente. Cine vor suferi in final, vor fi pacientii.

In concluzie, din punctul meu de vedere, in sanatatea romaneasca exista un dictat, sub doua forme: pe spitale, privind standardele, prin ordinul ministrului, iar din punct de vedere al cetateanului de rand, al asistatului, prin aceasta forma de a elimina dreptul la sanatate, la medicamentatie, la compensate, la certificate medicale. Este un dictat al Casei Nationale de Sanatate, care, de fapt, nu este un finantator, ci este de fapt un administrator.

Suntem in momentul asta in situatia in care Guvernul nu are o viziune in ceea ce face, in nici una din formele de reforma, ci pur si simplu emite niste dictate pe care si le asuma prin acele acorduri cu FMI si asa mai departe”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-