Published On: mie, Apr 6th, 2011

Solutia redresarii economice a Romaniei o avem in agricultura

Share This
Tags

* este opinia senatorului PSD de Braila Ion Rotaru * el crede insa ca guvernantii nu o fructifica

Senatorul PSD de Braila Ion Rotaru se declara ingrijorat de situatia in care sunt adusi producatorii agricoli din judet, care risca sa nu-si poata iriga terenurile, fiindca statiile de pompare ar putea ramane fara curent electric. Rotaru a explicat ca a primit informatii privind faptul ca mai multe statii de irigatii au primit somatii sa-si plateasca datoriile, sub amenintarea ca li se va taia curentul electric. Senatorul cosidera ca situatia este cu atat mai grava, cu cat aceste datorii sunt de fapt, ale Guvernului, care nu a achitat la timp banii catre Electrica:
”Solutia redresarii economice a Romaniei o avem, dupa parerea mea, in agricultura, pe care n-o baga nimeni in seama. Mai nou, s-a intrerupt saptamana asta, sau urma sa se intrerupa energia electrica la statiile de irigat, pentru ca nu a platit statul, de fapt, penalitatile, pentru ca s-a intarziat cu banii catre Electrica. Pana unde am ajuns!Dar cand va veni sezonul de irigat, cat se va mai iriga? Nu mai vorbim de faptul ca nu mai exista subventia pentru energie si apa va costa cat casa. Cum se vor mai descurca agricultorii? Ar fi fost una din solutiile si ideile de baza pe care ar fi trebuit sa se orienteze Guverul astazi, pe o strategie pe termen scurt care ar fi produs rezultate viabile intr-un an de zile si palpabile si in ceea ce priveste nivelul productiilor, in ceea ce priveste posibilitatea de a exporta si de a reduce importurile si tot ce inseamna relansare intr-un domeniu concret. Stim cu totii ca putem sa hranim 80 de milioane de oameni, dar nu-i hranim nici macar pe astia 16-17 milioane pe care-i mai avem in tara, importam 80% din ceea ce consumam. Care e strategia Guvernului pe agricultura? De ce nu se intampla nimic din punctul de vedere al subventiilor? A fost desfiintata Legea  381 privind calamitatile si despagubirea agricultorilor in caz de calamitati, dar nu au mai pus nimic la loc, au disparut toate subventiile si s-a luat angajamentul de catre Guvern la vremea respectiva ca va veni cu niste solutii suplimentare, pentru a compensa lipsa subventiilor printr-o formula; nu s-a intamplat absolut nimic. Despre ce vorbim, atunci, cand ne referim la relansare?Putem vorbi de agricultura, dar cu o strategie clara, coerenta, care sa vina sa sustina investitiile in sistemul de irigat, care sa sustina pretul apei, pretul semintelor, ca anul asta nu sunt seminte si sunt foarte scumpe. E un paradox, noi le producem si noi nu avem seminte, pentru ca a fost seceta si au fost probleme in Rusia si Ucraina si se duc toate acolo.

Nu ne permitem sa producem soia modificata genetic. Nu stiu cat de bine sau de rau este, dar consumam, in acelasi timp, produse cu soia modificata genetic inclusiv in hrana animalelor. Aducem din America Latina si nu producem noi aici, cand putem sa fim cel mai mare producator de soia din Europa si cel mai competitiv. Nu se vrea! Nu se duce nimeni la Bruxelles, sa renegocieze cumva capitolele de aderare, sa vada unde se poate umbla, ca suntem in criza,  se poate trata problema si asa”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-