Published On: mar, Apr 19th, 2011

Si la Penitenciarul Tichileşti se sarbatoresc Sfintele Sărbători de Paşti

Share This
Tags

Cu ocazia Sfintelor Sărbători de Paşti, Penitenciarul de Minori şi Tineri Tichileşti  derulează programe specifice pentru ca lumina şi bucuria Învierii Domnului să pătrundă şi în sufletele celor care nu pot petrece Paştele în  familie. Astfel, pregătirea pentru Sărbătoarea Paştelui se face în primul rând prin desfăşurarea de activităţi moral-religioase conform următorului program:

1.Organizarea de conferinte duhovniceşti cu tematica specifică Sfintelor Sarbatori Pascale in zilele: - 13.04.2011, ora 10,30 s-a desfăşurat  conferinţa “Din apa Botezului întru Lumina Învierii” susţinută de preot conferenţiar  Victor Ţugui la biserica Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil din municipiul Braila.

- 15.04.2011, ora 10,30, preotul Gabriel Boabeş  a conferenţiat cu  tema, “Patimile, Răstignirea, Moartea şi Învierea Domnului”.

- 20.04.2011, ora 10,30,  având loc de desfaşurare clubul de festivitati cadre, preot conferenţiar Valentin Hanganu a susţinut tema “Semnificaţia Slujbei Deniilor din Săptamâna Patimilor”.

2. În data de 21.04.2011, ora 10,30 se va desfăşura concursul tematic  ”Viaţa Mântuitorului Hristos între Înviere şi Înalţare”.

3. În intervalul 18.04.2011-23.04.2011 începând cu ora 16,00 se va oficia în capela unităţii de către prot capelan Pleşca Sorin, Slujba Deniilor (Slujba celor 12 Evanghelii, Spalarea picioarelor,  Slujba Prohodul Domnului).

4. Slujba Învierii Domnului, se va oficia de către preotul capelan în seara zilei 23.04.2011, începând cu ora 24,00, la clubul de festivitati pentru minori şi tineri. Vor participa minorii şi tinerii de la regimul semideschis.

5. A doua zi de Pasti – 25.04.2011- la ora 8,30 se va oficia Slujba Sf. Liturghii iar de la ora 9,30, va avea loc o ieşire în comunitate în localitatea Tichileşti, la biserica Înalţarea Domnului, la vor participa minori şi tineri de la regimul deschis.

6. A treia zi de Paşti, 26.04.2011- după slujba Sf. Liturghii minorii de la regimul semideschis  vor beneficia de o ieşire în comunitate la Manăstirea Naşterea Sf. Ioan Botezatorul, în localitatea Maxineni,.

Pe de altă parte, în vederea implementării proiectului „Sfintele Sărbători de Paşti” în P.M.T. Tichileşti s-a instituit un plan de masuri ce presupune organizarea şi desfăşurarea de activități de educaţie şi asistenţă psihosociala,  pentru a sublinia semnificația religioasa a Sărbătorilor pascale, dar şi pentru a atrage parteneri externi, care sa contribuie la diversificarea ofertei programelor accesibile persoanelor private de libertate astfel:

1. Informarea persoanelor private de libertate despre apropierea şi semnificaţia sărbătorilor de Paşti s-a desfăşurat în perioada 04.04.11-23.04.11. Aceasta s-a  realizat prin expunerea de anunțuri tipul afişelor, broşurilor sau pliantelor la aviziere şi săli în a căror cuprins se regăsesc date din calendarul creştin şi imagini specifice care  evidențiază importanţa obiceiurilor şi tradițiilor populare ocazionate de apropierea „Paştelui”. Scopul activităţii a fost de a identifica beneficiarii, în funcție de apartenenta la cultele creştine în vederea creşterii numărului persoanelor participante la activitățile organizate cu ocazia sărbătorilor de Paști. In toată această perioadă s-a realizat o intensificarea colaborării cu preoții slujitori de la celelalte biserici şi culte recunoscute de BOR.

2. În ziua de 17.04.2011 cu ocazia sărbătorii Intrarea Domnului în Ierusalim a fost organizată o vizita socială la care au participat 9 tineri de la regimul închis şi 31 de aparţinători, părinţi, rude şi prieteni ai celor vizitaţi

3. Organizarea şi desfășurarea activităților din Săptămâna Mare (18.04.11-23.04.11) va cuprinde:

- Desfășurarea de activităţi moral – religioase de către preotul unității, conform programului de mai sus;

- Desfășurarea concursului „Cel mai curat dormitor”;

- Pavoazarea şi intimizarea spatiilor de deținere;

- Vizionare de filme documentare şi artistice cu temă religioasa;

- Organizarea expoziției cu obiecte având specific pascal;

-  Desfășurarea de activități moral-religioase de către reprezentanții cultelor religioase ;

-  Derularea unor acțiuni de ecologizare în interiorul şi exteriorul locului de deţinere;

4. Organizarea şi desfășurarea unei expoziției virtuale. În decursul timpului, dar şi în perioada 04.04.11-15.04.11, au fost realizate numeroase obiecte cu specific pascal – felicitări, picturi, goblen, oua încondeiate etc. Aceste obiecte, modul lor de confecționare a fost imortalizat prin intermediul unor fotografii realizate de membrii Asociației Fotografilor din Romania, instantaneele din atelierele de creație se vor concretiza prin realizarea unei diaporame digitale şi a unei expoziții virtuale.

5. Desfășurarea şi organizarea de activități caritabile . În perioada 14.04.-19.04.2011 s-e desfăşoară două activităţi:

-  prima activitate cea de joi, 14.04.11, a constat în oferirea de cadouri simbolice şi felicitări tradiționale copiilor de la grădiniţa din satul Albina, obiectele dăruite fiind confecţionate de minori şi tineri în cadrul atelierelor de terapie ocupaţională;

-  a doua activitate se va derula pe 19 aprilie când un grup de minori vor primii vizita a unui grup al Adunării Creştine care va oferii participanţilor câte un mic pacheţel ce va conţine  Noul Testament, ilustrată şi o cărticică creştină, ciocolată, biscuiţi, pix, periuţă de dinţi şi săpun.

6. O altă activitate dedicată Sfintelor Sărbători  va fi realizarea unei expoziții locale cu obiecte cu specific pascal, felicitări, picturi, goblen, oua încondeiate aceasta va putea fi vizitată de către toate persoanele private de libertate din PMT Tichileşti

7.  Slujba deniilor din Săptămâna Mare, Slujba de Înviere şi a Slujbele de Liturghie din zilele de Paşti  vor fi  înregistrate şi difuzate la televizoarele din penitenciar  de către agentul tehnic în toată perioada cuprinsă de datele18.04 -29.04.2011

8. În toată perioada premergătoare Paştilor s-au desfăşurat numeroase jocuri interactive şi întreceri sportive pentru minori şi tineri.                

Tot în această perioadă, persoane private de libertate care au avut o conduită exemplară pe toată durata pedepsei vor putea fi propuse pentru recompensă cu permisiunea ieşirii din penitenciar pentru a-şi petrece Sfintele Sărbători alături de familie, toate persoanele vor beneficia de un meniu specific de Paşti, cu ouă roşii, cozonac şi alte preparate speciale.

În plus, conducerea penitenciarului recompensează persoanele private de libertate care s-au remarcat printr-o conduită bună pe perioada detenţiei, prin stăruinţă în muncă şi în cadrul activităţilor de reinserţie psiho-socială, cu anularea rapoartelor de incident aplicate anterior şi cu posibilitatea de a-i primi pe cei dragi în vizită la masă în penitenciar.

Comentarii

comentariu

About the Author

-