Published On: lun, Apr 18th, 2011

S-a deschis Casa Memoriala Panait Istrati

Share This
Tags

* s-au implinit 75 de ani, de cand scriitorul brailean Panait Istrati a trecut in nefiinta  * in ziua comemorarii lui a avut loc si deschiderea Casei Memoriale Panait Istrati, situata in Gradina Mare a Brailei

Inaugurarea a fost facuta de catre Preainaltul Casian Galateanu, impreuna cu presedintele Consiliului Judetean, Gheorghe Bunea Stancu, si primarul orasului, Gabriel Aurel Simionescu. Casa Memoriala Panait Istrati are un singur nivel, unde sunt prezentate atat diferite carti ale autorului, cat si obiecte personale ale acestuia; la mansarda este special amenajata o camera pentru tineret, loc prielnic, unde acestia isi pot petrece cateva clipe, pentru a mai afla cate ceva despre istoria literaturii romanesti. Aceasta idee a fost salutata, ba chiar si aplaudata si de catre Casian, care a tinut sa le multumeasca autoritatilor locale: “Cred ca trebuie sa primiti multumirile mele ca a-ti gandit si o sala aicea pentru tineret, pentru cei care studiaza filologia, pentru tinerii care au nevoie sa cunoasca frumusetea limbii romane, ” pentru o zona careia nu ii sunt de prisos resursele economice, daruiti foarte mult acestui neam… si .. aveti toata admiratia mea si toata pretuirea mea”, a marturisit Preainaltul.

Autoritatile locale nu se opresc aici cu surprizele pregatite brailenilor, anuntand totodata, ca se mai pregateste si o lansare de tablouri, aflate in patrimoniul Muzeului Brailei, picturi care in momentul de fata sunt in plin proces de reconditionare: “Mai asteptam, ca dupa 34 de ani sa reapara si tablourile care sunt in patrimoniul Muzeului Brailei; mai sunt cateva probleme tehnice, dar se vor rezolva cu timpul”, a declarat presedintele Consiliului Judetean, Gheorghe Bunea Stancu.

Atat primarul Gabriel Aurel Simionescu, cat si  presedintele CJ, Gheorghe Bunea Stancu, au profitat de prezenta lui Casian, mentionand faptul ca in Braila se vor mai investi 25 de miliarde pentru “a avea si noi brailenii o manastire voievodala adevarata”. La sfarsitul turului oficial al casei, presedintele Consiliului Judetean a multumit constructorilor, directorului muzeului, dar si persoanelor aflate la inaugurare pentru ajutor si prezenta: ” Acesta a fost un eveniment foarte important pentru noi. Muzeul Brailei are astazi nu numai corpul A, dar si corpul B si C”.

Casa Memoriala Panait Istrati isi asteapta de acum inainte un numar cat mai mare de vizitatori.

Comentarii

comentariu

About the Author

-