Published On: mar, Apr 12th, 2011

Primarul zice ca anul trecut, brailenii au respirat un aer curat

Share This
Tags

* cel putin asa reiese dintr-un raport prezentat de primarul municipiului, Aurel Simionescu * in document nu se precizeaza insa nimic despre mirosul pestilential de dejectii porcine care ii deranjeaza pe braileni de ani de zile, pentru ca acesta nu este poluare 

In cursul anului 2010, la nivelul municipiului Braila nu s-au inregistrat valori periculoase ale poluantilor in aer, fie ca a fost vorba despre cei gazosi, pulberile in suspensie sau cele sedimentabile. Asta se sustine intr-un raport prezentat de primarul Aurel Simionescu, potrivit caruia anul trecut, calitatea aerului la nivelul municipiului s-a determinat prin masurarea concentratiilor medii orare, zilnice sau lunare ale diferitilor poluanti si compararea acestora cu valorile limita sau dupa caz, concentratiile maxime admisibile prevazute in actele normative în vigoare: “Supravegherea calitatii aerului la nivel local s-a facut prin masurarea unor poluanti comuni (SO2, NO2, NH3, pulberi in suspensie) si a unor poluanti specifici (HCl, fenoli,aldehide, Cl, H2S, CS2, F, H2SO4, metale grele: Pb, Cd), in zone industriale, în functie de activitate.

Poluarea mediului in Braila se datoreaza pe de o parte existentei unor practici vechi si poluante utilizate atat de populatie, cat si de agentii economici locali, care sunt in proces de aliniere la normele si standardele europene si pe de alta parte, a mijloacelor financiare

insuficiente pentru achizitionarea de echipamente adecvate pentru protectia mediului.

Evolutia indicatorilor privind calitatea aerului se prezinta astfel:

* poluantii gazosi, conform statiilor de monitorizare (3 in municipiul Braila, 1 in Chiscani si 1 in Cazasu) au inregistrat valori medii mai ridicate în zona Braila. Valorile medii în primele 11 luni ale anului 2008 s-au situat în intervalul 5% – 15% din valorile limita admise pentru fiecare poluant, conform STAS 12574/87. Valorile maxime ale acestei perioade ating cel mult 35% – 38% din limitele impuse.

* pulberile în suspensie supravegheate în 6 puncte de prelevare au prezentat cele mai scazute valori medii în punctul de la strada Fata Portului, iar cele mai ridicate la Uzina de Apa Braila.  Cele trei zone (Braila, Chiscani si Cazasu) au înregistrat concentratii medii anuale cu usoare variatii de la o zona la alta, reprezentând 30% din limita impusa. Valoarea maxima anuala se apropie de valoarea concentratiei maxime admise si s-a înregistrat în luna ianuarie, în punctul de prelevare aflat la Sediul Agentiei pentru Protectia Mediului.

* pulberile sedimentabile – supravegheate în zece puncte de prelevare, au înregistrat medii anuale ale caror valori nu depasesc 57% din CMA, cele mai ridicate concentratii fiind obtinute în zona Braila. Concentratia maxima anuala se situeaza in apropierea valorii limitei admise, aceasta înregistrandu-se in luna februarie, în punctul de prelevare de la S.C. Hercules S.A., din zona Braila”.

Primarul n-a suflat insa o vorbulita despre despre mirosul pestilential de care se plang de ani de zile cetatenii si in privinta caruia autoritatile, fie ele administrative, fie cele de mediu, nu fac nimic, pe motiv ca acesta nu se incadreaza oficial la capitolul “poluarea aerului”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-