Published On: joi, Apr 28th, 2011

Hruba din Gradina Publica se va amenaja pe sistemul “vazand si facand”

Share This
Tags

* pentru ca specialistii nu au putut determina traseul exact al hrubei, primarul Simionescu merge pe acest sistem destul de nesigur, in conditiile in care nu se pot stabili nici costuri, nici termene clare

Primarul municipiului, Aurel Simionescu, are de gand sa inceapa lucrarile la amenajarea turistica a unei hrube istorice inainte de a-si finaliza actualul mandat. Edilul-sef a precizat astazi ca proiectul vizeaza hruba care are una dintre intrari in Gradina Publica, unde specialistii au facut deja sondaje profesioniste. Simionescu admite ca rezultatele nu sunt foarte incurajatoare, dat fiind ca nu s-a putut determina exact traseul hrubei, insa merge pe principiul ca se poate lucra si din aproape in aproape, descoperind traseul bucata cu bucata: “Noi am facut o serie intreaga de sondaje profesioniste, cu ultrasunete si probabil ca este asa de compactata zona, incat in partea aceea unde stie toata lumea ca este hruba, nu a rezultat un traseu clar, sa se vada un gol semnificativ. In acelasi timp, dupa iarna asta si ploile si zapezile care au fost, s-a mai surpat o bucata de pamant din malul respectiv, a trebuit sa refacem si am inconjurat zona, ca sa nu se duca lumea acolo sa se intample o alta minune. Deci acolo totusi exista o hruba si avem formula aceasta de proiect in care vom merge pe principiul <<vazand si facand>>, cum se spune, mergem in sapatura. Eu am zis sa incercam, sa lucram pe o lungime de 30-40 de metri si dupa aceea sa mergem in continuare pe formula aceasta. Pe schitele pe care le avem noi – dar care isi au gradul lor de relativitate – traseul hrubei care pleaca din Gradina Publica merge pana undeva pe strada Cetatii, pana in hrubele care se pot vizita in momentul acesta pe Cetatii si dupa aceea se duc pe Stefan cel Mare. Repet, insa, sunt desene cu nota lor de relativitate si greu de parcus in momentul acesta, pentru ca foarte multi cetateni, in timp, au construit, au astupat, au turnat betoane, ca se surpa si atunci hrubele sunt obturate. In Gradina nu ar trebui sa fie o astfel de problema; a existat obturare din pamant, o obturare naturala, sa spunem asa, pe cand daca intram in oras, unii au astupat hrubele, sub casele lor. De exemplu, in Cetatii, cand coboram, partea dinspre strada este obturata. Cand am trecut strada la vecini, au zis “da, noi avem hrube”, dar partea din strada este obturata. Daca darmam zidul nu stim ce se poate intampla, sa nu se surpe tot ceea ce este deasupra, e sensibila chestiunea”.

Simionescu a precizat ca nu-si doreste ca hrubele sa fie doar niste tuneluri in care sa intri pe o parte si sa iesi pe alta, ci are in vedere amenajari muzeistice, dar si cafenele, unde turistul sa poata sa poposeasca o vreme: “Dorinta mea este sa amenajam acest spatiu, care poate fi o formula, luati cuvantul <<muzeistic>>> cu nota lui de relativitate, dar in care sa se poata pune niste fotografii despre cum arata istoria Brailei, dar si niste mici enclave in care se poate servi o cafea. Nu inventam noi acum apa calda, asa se intampla si alte tari, eu am vazut asa ceva in strainatate. Eu vreau ca anul acesta sa avem proiectul, sa vedem in ce consta consolidarea si anul viitor, daca nu cumva in toamna, sa incepem lucrarile. Inceputul asta o sa fie pe banii nostri, ca nu sunt sume extraordinare si repet mergem si vedem, nu spun in momentul de fata ca alocam nu stiu ce fonduri, pentru ca nu stim exact  cat va fi necesar, pe masura ce vom lucra, vom vedea care este situatia”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-