Published On: mie, Apr 13th, 2011

Firmele de abatorizare si prelucrare a carnii sunt principalii poluatori, cand e vorba de ape uzate

Share This
Tags

* este concluzia unui raport prezentat de primarul Aurel Simionescu, privind starea municipiului in 2010

Statia de epurare este o investitie deosebit de importanta pentru municipiului Braila, in conditiile in care deversarea canalizarii direct in fluviul Dunarea are un impact negativ semnificativ asupra tuturor factorilor de mediu si reprezinta un risc constant la adresa sanatatii populatiei. Este ceea ce sustine edilul-sef, Aurel Simionescu, intr-un raport prezentat recent in fata Consiliului Local Municipal. Primarul a precizat ca Agentia pentru Protectia Mediului Braila monitorizeaza permanent agentii economici care prin natura activitatilor, a capacitatilor existente si a compozitiei apelor uzate, pot afecta prin substantele poluante emise calitatea resurselor de apa.

“In functie de modalitatea de deversare sunt: 1. agenti economici care deverseaza apele uzate epurate direct in emisar; 2. agenti economici care deverseaza apele uzate epurate in retelele de canalizare orasenesti si care alaturi de cele menajere sunt colectate si tratate in statiile de epurare, cu exceptia celor din municipiul Braila, care nu detine statie de epurare si care, impreuna cu apele uzate menajere, ajung direct in Dunare.

Principalele obiective economice la care in urma monitorizarii s-au constatat depasiri ale limitelor admise, in special la indicatorii CBO5 (consum biochimic de oxigen la 5 zile), CCO-Cr (consum chimic de oxigen), substante extractibile, amoniu, sunt unitatile cu activitate de abatorizare si prelucrare a carnii (S.C. Melkart S.R.L., S.C. Bona Avis S.R.L., S.C. Galco S.A., S.C. Soroli Cola S.A.), fabrici de biscuiti si produse de patiserie ( S.C. Crivalex Impex S.R.L., S.C. Armansol Company S.R.L., S.C. Golf Trade S.R.L., S.C. Fanyon S.A.), fabrici de produse lactate (S.C. Brailact S.A., S.C. Lacta Prod S.R.L., S.C. Theo Cili S.R.L.).

Avand in vedere ca in proximitatea Dunarii se afla mai multe parcuri protejate, incluse în programul Natura 2000, inclusiv Delta Dunarii – ecosistem unic si de o valoare inestimabila, acestea trebuie in continuare protejate printr-o monitorizare continua a apelor Dunarii. Astfel, in municipiul Braila a fost necesara realizarea unei statii de epurare a apelor uzate, deoarece deversarea canalizarii direct in fluviul Dunarea conducea la efecte negative semnificative asupra tuturor factorilor de mediu (aer, apa, sol, fauna, flora etc.) dar si asupra protectiei sanitare a populatiei.

Dupa realizarea etapei I – si anume a treptei de epurare mecanica si a treptei de epurare biologica, conform proiectului ISPA -, efluentul statiei de epurare va indeplini conditiile impuse de normativele si standardele in vigoare pentru zone nesensibile; urmeaza realizarea in viitor, din alte fonduri, a etapei a II a si anume a treptei tertiare, cand se va reduce concentratia nutrientilor Azot si Fosfor. Este foarte important de amintit ca Statia de Epurare a apelor uzate ce se realizeaza la Braila este singura statie din Romania ce va deversa apele epurate direct in fluviul Dunarea”, se mai arata in raport.

Comentarii

comentariu

About the Author

-