Published On: Soare, Apr 17th, 2011

Comemorare Radu Portocală, la teatrul „Maria Filotti”

Share This
Tags

* liberalii braileni au organizat comemorarea celui care a fost  unul dintre cei mai renumiţi primari al Brăilei

Radu Portocală, fost primar al municipiului Brăila şi una dintre marile personalităţi ale liberalismului din ţara noastră, a fost comemorat la Teatrul “Maria Filotti”, de peste 300 de persoane. Iniţiativa a aparţinut Organizaţiei Femeilor Liberale Brăila, condusă de Mariana Jipa, care i-a avut ca invitaţi pe Mircea Ionescu Quintus, preşedinte de onoare al PNL, Nicolae Ţino, preşedinte de onoare al PNL Brăila şi Ionel Cândea, director al Muzeului Brăilei.

Participanţii au urmărit mesajul video, înregistrat la Paris cu scriitorul şi jurnalistul Radu Portocală, nepot al fostului primar brăilean. “În România de după comunism, generozitatea faţă de oameni a dispărut, după cum au dispărut şi modelele sociale. Este, cred, o sarcină esenţială a liberalilor de a face să renască vechile sisteme de solidaritate şi modelele sociale. Sunt lucruri la care bunicul meu s-a gândit în urmă cu aproape 90 de ani, atunci când s-a preocupat de ridicarea şi repararea şcolilor, când a creat burse pentru tinerii care doreau să studieze la universităţi, dar şi când a ridicat locuinţe ieftine pentru muncitorii care lucrau în Port. Toate aceste acţiuni ale bunicului meu nu erau alunecări către socialism, ci erau o expresie a unui crez profund liberal”, a spus Radu Portocală.

La finalul evenimentului, participanţii au urmărit piesa “Sosesc deseară”, jucată de actorii Teatrului “Maria Filotti.

Amintim ca Radu Portocală, ministru, avocat, om politic şi intelectual de mare ţinuta, s-a născut la 12 august 1888, în Brăila, oraş pe care l-a condus în calitate de primar. A provenit dintr-o familie de intelectuali: tatăl său, Miltiade Portocală, a fost director al Băncii Naţionale a României din Brăila, iar mama sa, Amalia Djuvara, era fiica luptătorului paşoptist Constantin Djuvara. Radu Portocală a absolvit Liceul „Nicolae Bălcescu” din Brăila şi a studiat dreptul şi filozofia la Universitatea din Bucureşti. În 1911, s-a înscris în Baroul din Brăila, al cărui decan a devenit în 1925.

În 1922, a fost ales primar al Brăilei şi a făcut mari reforme de modernizare urbanistică şi administrativă a oraşului. Acţiunile sale sociale, în favoarea claselor sărace şi a muncitorilor din port au fost semnificative, şi, în egală măsură, a avut o contribuţie importantă la viaţa culturală a oraşului. Mihail Sebastian scria despre el: „O personalitate politică distinsă, un om tânăr, un organizator excelent, o minte personală şi deschisă.” A fost membru în trei guverne liberale, secretar de stat la Ministerul de Interne, Ministru de stat la Preşedinţia Consiliului de Miniştri. A fost arestat în 1948 şi i s-a înscenat un proces de sabotaj. A fost încarcerat în închisoarea de la Sighet şi torturat, în 1952, până la moarte. Actul de deces, eliberat abia în 1957 şi remis familiei în 1958, stabileşte data morţii la 13 aprilie 1952. A fost Cavaler al Ordinului Mihai Viteazul, distins cu Steaua României, Coroana României, Ofiţer al „Legiunii de Onoare” (Franţa), Cavaler al Ordinului „George I” (Grecia), Cavaler al Ordinului „Coroana Italiei”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-