Published On: vin, Apr 29th, 2011

ASP Braila ar trebui sa renunte la interventiile politice in activitatea spitalelor

Share This
Tags

* este opinia senatorului PSD Ion Rotaru , care apreciaza ca Autoritatea de Sanatate Publica Braila incearca sa puna piedici functionarii Spitalului Judetean

Senatorul PSD de Braila Ion Rotaru este de parere ca trebuie schimbata legislatia in privinta competentelor directiilor de sanatate publica ( numite, mai nou, autoritati de sanatate publica), pentru ca s-a schimbat si situatia din teren, dupa transferul spitalelor in subordinea autoritatilor locale. Rotaru a comentat astazi ca la Braila, Autoritatea de Sanatate Publica se face vinovata la ingerinte politice, in incercarea de a pune piedici functionarii Spitalului Judetean, lucru care nu i se pare normal : “Descentralizarea care s-a realizat anul trecut ar fi trebuit facuta p[ana la capat, pentru ca la ora asta este o struto-camila. Nu poti sa lasi autoritatii locale sarcina de a dirigui ce inseamna Sanatate la nivelul judetului, fara sa-i dai si parghiile necesare, care inseamna in primul rand zona financiara si dupa aceea, gandirea strategica.  E adevarat ca unele autoritati locale nu sunt pregatite, nu au nici specialistii necesari, nici experienta necesara, pentru ca atunci cand s-a trecut la descentralizare, a fost un program pilot aplicat in cateva localitati din tara. Pe baza acelui program s-a spus ca autoritatile locale sunt pregatite; iata ca unele sunt, altele nu. Cazul de la Braila este un caz fericit si vreau sa va spun ca in discutiile care le am de fiecare data ministrul Sanatatii, acesta apreciaza de fiecare data ce e intampla la Braila. Dar in general, autoritatile locale nu au parghiile si tot ceea ce este necesar sa intervina si sa isi aplice politica, asa cum o gandesc, in interesul comunitatii pe care o reprezinta. In contextul asta, ar fi trebuit ca atunci cand s-a facut descentralizarea, ori sa fie spitalele gandite pe o strategie, spre ce directie merg, ori sa se fi lasat asta la indemana autoritatii locale, care sa decida cum sa se organizeze si sa vada ce are de facut, iar directia de sanatate publica sa nu se mai  intervina pe criterii politice, pentru ca ce se intampla la Braila are o componenta politica. Aceasta interventie permanenta, in sensul de a nu da voie, de a pune o piedica, de a baga o pana sub unghii nu este in regula. La Comisia de Sanatate din Senat, unde majoritatea senatorilor sunt de la putere, exista un curent de opinie, de a se proceda mai putin politic si mai mult in interesul societatii. Lucrul asta nu se prea intampla in teritoriu si iata, avem dovada.

Cred ca rolul DSP-ului va fi acela de a coordona anumite lucruri care tin de programele nationale, care tin de zonele pe care le gestioneaza ministerul si mai putin de ceea ce ar trebui sa faca autoritatile locale. Deci competenta si atributiile DSP-ului ar trebui sa fie regandite si asezate in noul context. De asemenea, trebuie sa li se dea autoritatilor locale posibilitatea sa puna ceva in loc, pentru ca nu poti sa reduci numarul de locuri in spital, nu poti sa reduci numarul de paturi, finantarea, numarul de internari, fara sa vii cu zona de ambulatoriu. Noi am taiat ceva si nu am pus nimic in loc si autoritatea locala este constransa sa faca acest lucru, dar este o nevoie logica, in primul rand, nu poti fara ambulatoriu. Am avut policlinici, am avut dispensarele de circumscriptii, nu mai exista nimic si atunci oamenii se duc direct la Unitatea de Primire Urgente, la spital. Trebuie sa se faca ceva si in contextul asta, autoritatile trebuie sa fie incurajate, sprijinite.

Eu cred ca trebuie sa se regandeasca rolul, locul si atributiile DSP-ului si in acelasi timp, sa se dea parghii autoritatilor locale sa isi faca treaba, sa gaseasca solutii, iar aceste ingerinte sa nu se mai faca decat in contextul in care sunt pe lege si sa dispara aspectul care tine de ingerinta politica”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-