Published On: joi, Apr 14th, 2011

Aerul e poluat in Braila, dar nu atat de mult pe cat arata masuratorile

Share This
Tags

* este opinia primarului municipiului, Aurel Simionescu * el spera ca daca se termina lucrarile pe strada Grivitei, praful din oras va scadea simtitor * in plus, primarul se bazeaza, pentru reducerea poluarii, pe diminuarea traficului auto (?!)

Primarul municipiului, Aurel Simionescu, nu este foarte ingrijorat de faptul ca Braila este unul dintre orasele pentru care Romania a primit de la Uniunea Europeana aviz motivat suplimentar, privind depasirea valorilor-limita pentru pulberile in suspensie, deci, pentru calitatea proasta a aerului. Simionescu sustine ca rezultatele obtinute la nivel de oras, in baza unui algoritm matematic, nu sunt nici pe departe exacte si deci, poluarea aerului nu este atat de mare pe cat spune UE. Mai mult, edilul-sef se bazeaza pe faptul ca odata terminate lucrarile pe strada Grivitei, in zona in care se afla o statie de masurat noxele din aer, indicatorii se vor imbunatati substantial: “Eu am si un alt tip de comentariu aici la povestea asta vis-a-vis de algoritm si nu stiu ce, n-as vrea sa intru in foarte multe amanunte, decat spunand ca daca vom socoti cat fum iese de la 10.000 de case,  care fiecare casa are 10 sobe si la fiecare soba arde un metru cub de lemn, etc., noi nu vom avea o situatie reala, pentru ca oamenii nu ard dupa norme nu stiu de care 10 metri cubi de lemn in fiecare soba, ei ard cat ard – si de aici, ideea de poluare este alta. Intorcandu-ne la realitate, realitatea de la Braila a fost una sub dimensiunea care este acceptata sau peste care nu putem trece, ca si poluare. Asta nu inseamna ca nu vedem ca este praf, ca este fum de la autoturisme. Avem un astfel de program, ieri a fost prezentat, el este acceptat de catre Ministerul Mediului. Eu cred ca o data cu finalizarea lucrarilor pe Grivita vom avea o diminuare a acestor noxe, pentru ca una din statiile care masoara este in acea zona si sigur ca este vorba acolo si de praful si tot ce se intampla in zona, dar eu am cerut ca dincolo de masurile care sunt – ca nu o sa putem acum sa reducem numarul de sobe in oras – dar dincolo de masurile  pe care le avem in acel proiect, in acel program, o sa incercam sa vedem si in anumite momente diminuarea traficului in zonele respective. Dar inca o data va spun: avem de discutat si despre un numar in continuare mare de copaci, zona verde cu posibilitate de absorbtie a prafului, gazelor care sunt in oras, pentru ca vom continua cu santierele care sunt, vom continua sa avem praf si daca vom turna asphalt, cu certitudine ca vom avea si gaze de alta natura”.

Atentionat ca in oras nu miroase pestilential de la praf, ci de la dejectii porcine, primarul a spus: “Eu am avut o discutie si cu domnul director Caruz, am avut discutie si cu colegii nostri care lucreaza la statia de epurare, vom avea o formula de colaborare, pentru ca este si dumnealui interesat in chestiunea asta si odata pornita statia de epurare, eu nu spun ca se va termina, dar sa o sa diminiuam mirosurile respective. Discutia cu domnul Caruz este legata de faptul ca eforturile dumnealui, care sunt specifice activitatii pe care o desfasoara, sa fie sprijinite, sa spunem asa, de pornirea statiei de epurare de la Braila”. Intrebat ce legatura au “eforturile lui Caruz” cu statia de epurare, edilul-sef a replicat, vizibil deranjat de subiect: “Sa inchidem subiectul, ca nu putem intra in discutii cum va fi proiectul tehnic al domniei sale, ca nu asta stiu eu. Eu va spun ca in momentul in care avem statie de epurare, avem si posibilitate de filtrare, posibilitatea de decantare va fi alta si nu va mai trebui sa avem formula pe care o avem in momentul de fata”.

Precizam ca nu mai departe de ieri, ministrul Mediului, László Borbély, a confirmat faptul ca la Braila sunt probleme serioase legate de calitatea aerului, judetul nostru aflandu-se pe lista aglomerarilor din tara in care au fost inregistrate depasiri ale valorilor limita pentru pulberile in suspensie. Ministrul a cerut ca in perioada urmatoare, sa se ia masurile necesare pentru a rezolva problema poluarii aerului si a ne conforma standardelor impuse. Mai exact, autoritatile brailene trebuie sa deruleze un program integrat de gestionare a calitatii aerului in zonele in care au fost inregistrate depasiri ale valorilor limita si sa aplice masurile necesare, in vederea incadrarii in parametrii impusi.

Comentarii

comentariu

About the Author

-