Published On: mie, Apr 13th, 2011

Acum 3 ani, municipiul Braila era extrem de zgomotos

Share This
Tags

* nivelul de zgomot masurat  pe strazi, in parcuri, piete si in zone rezidentiale depasea limitele admise * informatiile pe aceasta tema – care, evident,  sunt antice si de demult, dat fiind ca ne aflam, totusi, in 2011- apar intr-un raport al primarului Aurel Simionescu, referitor la starea municipiului in 2010  

In conditiile in care noi, ziaristii, ne-am obisnuit cu informatii statistice usor depasite, care apar la cateva luni dupa momentul la care fac referire, primarul municipiului, Aurel Simionescu, a reusit totusi sa ne surprinda cu informatii “calde”, referitoare la situatia poluarii sonore la nivelul Brailei, in cursul anului … 2008. Datele au fost prezentate recent, in cadrul unui raport care viza starea municipiului pe anul 2010, insa analiza situatiei nivelului de zgomot se face pe baza unor indici masurati in 2008, care, cu certitudine, nu mai erau de actualitate in 2010, fie si pentru faptul ca numarul de masini care circula pe drumurile din oras a crescut.

Astfel, in documentul semnat de primar se arata ca pentru implementarea reglementarilor europene privind evaluarea si managementul zgomotului ambiental in mediul inconjurator, in municipiul Braila se realizeaza actiuni de monitorizare a nivelului de zgomot pentru traficul rutier si zonele industriale. Mai concret, pentru evaluarea nivelului de zgomot urban in municipiul Braila, s-au realizat masuratori in 43 de puncte.

Potrivit datelor prezentate in raport, “pe strazile de categorie tehnica IV, valoarea medie a nivelului de zgomot echivalent inregistrat in decursul anului 2008 a fost de 60 dB, valoarea maxima fiind inregistrata în punctul Rubinelor/Universitatea Constantin Brancoveanu si depaseste cu 10,9 % limita admisa. Pe strazile de categorie tehnica III, media valorilor nivelului de zgomot inregistrat a fost de 65,8 dB, iar valoarea maxima inregistrata a depasit limita admisa cu 10,5 % în punctul Comuna din Paris/Focsani datorita traficului intens de autovehicule si masini de mare tonaj.

Valoarea medie a nivelului de zgomot echivalent inregistrat pe strazile de categorie tehnica II a fost de 68,6 dB, iar valoarea maxima înregistrata a fost atinsa la intersectia Str. 1 Decembrie 1918 si Str. Grivita si depaseste limita de 70 dB cu 9,7 % datorita traficului intens de autovehicule. La limita exterioara a zonelor functionale s-au inregistrat depasiri ale limitelor admise doar in cazul parcurilor, pietelor si zonelor rezidentiale, iar nivelul sonor cel mai redus, situat sub limita admisa, s-a inregistrat la limita exterioara a incintelor de scoli. Valorile medii prezinta depasiri ale limitelor caracteristice cu valori de pana la 23,7 % în cazul parcurilor, zonelor de recreere si tratament medical si de pana la 4,53 % în cazul pietelor. Valorile maxime ale nivelului de zgomot echivalent depasesc limitele admise cu pana la 68,8 % în cazul zonelor de tratament medical (Spitalul Sf. Spiridon – luna martie 2008) si cu pana la 13,3 % în cazul pietelor (Piata Microhala – luna martie 2008). Maxima nivelului de zgomot echivalent inregistrata la limita exterioara a Spitalului Sf. Spiridon se datoreaza amplasamentului acestuia in imediata vecinatate a Strazii Pietatii, care este o strada intens tranzitata de mijloace de transport in comun. In cazul pietelor, sursele de zgomot sunt cele datorate activitatilor specifice din interiorul acestora cat si cele datorate traficului intens ce se desfasoara pe strazile ce le incadreaza si care produc un efect cumulativ ce contribuie la cresterea valorilor nivelului de zgomot peste limita admisa fara ca aceste depasiri sa fie totusi semnificative mai ales ca determinarile s-au realizat in orele de varf ale activitatilor din piete si cu trafic intens”.

Asadar, singura informatie de actualitate pe care o putem deduce din raportul primarului in privinta poluarii sonore este ca acesta a facut mult zgomot pentru… nimic.

Comentarii

comentariu

About the Author

-