Published On: mie, Apr 27th, 2011

„ALERTĂ RĂPIRE COPIL!”

Share This
Tags

* este titlul unei campanii naţionale de informare a populaţiei în cazul răpirii sau dispariţiei unui copil

Inspectoratul General al Poliţiei Române, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Focus – Centrul Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual desfăşoară în parteneriat la nivel naţional, în perioada aprilie – iunie 2011, o campanie de informare a  populaţiei în cazul răpirii sau dispariţiei unui copil în împrejurări în care viaţa sau sănătatea acestuia este pusă în pericol. Scopul campaniei este de a obţine informaţii de la populaţie despre răpire sau dispariţie, imediat după producerea evenimentului, astfel încât, în baza informaţiilor primite, cazul să poată fi soluţionat cât mai repede, iar viaţa sau integritatea fizică şi psihică a copilului să nu fie pusă în pericol.

Campania „Alertă răpire copil!” are atât un accentuat rol informativ, cât şi unul preventiv şi vizează o serie de situaţii cu un mare impact emoţional asupra  publicului. Mesajul se adresează, pe de o parte publicului larg – oricui poate ajuta la rezolvarea unui caz de răpire, iar pe de altă parte părinţiilor – un public implicat emoţional pentru acest gen de situaţii.

Campania de informare „Alertă răpire copil!” reprezintă o modalitate nouă de abordare a colaborării interinstituţionale, având în vedere faptul că alături de structurile de poliţie sunt implicate Parchetul, o organizaţie neguvernamentală şi mass-media. În egală măsură, rolul cetăţenilor este esenţial în funcţionarea sistemului de semnalare a unui astfel de eveniment nefericit.

Mecanismul de funcţionare al alertei este următorul: autorităţile competente – unitatea teritorială de poliţie pe raza căreia s-a  produs răpirea sau dispariţia copilului şi unitatea de parchet competentă cu instrumentarea cazului sau cu supravegherea activităţii unităţilor de poliţie- solicită declanşarea mecanismului de alertă. Autoritatea responsabilă cu declanşarea mecanismului de alertă este Inspectoratul General al Poliţiei Române prin structura competentă cu soluţionarea cazurilor de  răpire şi de dispariţie. Decizia declanşării mecanismului de alertă aparţine Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, prin persoanele responsabile cu declanşarea alertei la nivel naţional. Urmează apoi transmiterea mesajului de alertă prin intermediul Centrului Operaţional al Inspectoratului General al Poliţiei Române, către toţi partenerii publici şi privaţi semnatari ai Convenţiei încheiate la nivel naţional pentru implementarea acestei campanii. Ulterior, toate informaţiile venite de la persoane care pot oferi date referitoare la cazul respectiv, vor fi centralizate prin serviciul 112 şi transmise către unitatea de poliţie competentă teritorial.

Deoarece în cazul răpirii unui copil, fiecare secundă contează, mecanismul campaniei de informare „Alertă răpire copil!” presupune difuzarea semnalului de alertă în cât mai multe şi diverse medii. O susţinere mediatică intensă presupune cât mai mulţi cetăţeni alertaţi şi deci, mai multe informaţii referitoare la cazul respectiv, ceea ce conduce la multiplicarea şanselor de găsire în viaţă a copilului.

Campania de informare „Alertă răpire copil!” accentuează rolul şi responsabilitatea socială pe care fiecare individ o are pentru rezolvarea situaţiilor care pot pune în pericol viaţa şi integritatea copiilor.

Comentarii

comentariu

About the Author

-