Published On: lun, Apr 4th, 2011

“Suntem inconstienti imprumutandu-ne in continuare”

Share This
Tags

* este opinia presedintelui PSD Braila, Gheorghe Bunea Stancu, legata de cresterea alarmanta a datoriei externe a Romaniei

Presedintele PSD Braila, Gheorghe Bunea Stancu, se declara ingrijorat de nivelul extrem de mare al datoriei externe a Romaniei si de faptul ca Guvernul Boc continua sa contracteze imprumuturi, dupa care iroseste  banii. Stancu isi aminteste cum se platea datoria externa pe vremea lui Ceausescu, luand mancarea de la gura romanilor: “Inainte 1989, Romania avea datorii de 25 de miliarde de dolari, cea mai mare datorie din istorie si muncea toata lumea, ca daca nu aveai loc de munca, era o mare problema. Stiti cei care aveti o anumita varsta prin ce am trecut in acea perioada, ca sa putem achita datoria. Mai exact, branza pleca in strainatate, legumele plecau, fie in Rusia, fie in Occident, în Germania in mod special, in Cehoslovacia pleca multa marfa din Romania. Si carnea pleca, in mod special in Rusia, ca asta era CAER-ul, schimburile comerciale se faceau in mare parte cu CAER-ul. Daca atunci am platit asa de greu acea datorie de 25 de miliarde de dolari, ceea ce transformat, ar insemna undeva la 20 de miliarde de euro si astazi suntem  la o datorie de 100 de miliarde de euro, faceti dvs comparatia… Dvs sunteti mai tineri, aveti de plata fratilor, avem de plata cu totii! Suntem inconstienti imprumutandu-ne in continuare si negasind niciun fel de solutie, macar pentru a opri aceasta pierdere lunara pe care o avem. Noi mergem din greseala in greseala, ca sa nu spun altfel. Şi eu întreb: Pana cand? Cand vom reusi sa platim?”

Stancu nu se indoieste ca, sub “inteleapta” conducere a Guvernului Boc, se poate ajunge si mai rau, adica la intrarea in insolventa a tarii, asa cum s-a intamplat cu Grecia: “Cand vom spune ca nu se mai poate, nu se va mai putea face nimic pentru tara asta, intra in insolventa si-o sa fim fiii ploii. Am vrut Europa – si la ce ne-a folosit? Nu mai avem industrie, nu mai avem agricultura, numai avem invatamant. Si fiindca veni vorba de invatamant, va aduceti aminte cati straini invatau medicina si nu numai medicina si mulţi dintre acesti straini au ajuns ministri in tarile lor arabe si unde sunt ei, aveam relatii traditionale cu China, le-am «aranjat» şi pe astea foarte bine… Acum avem bani de la Uniunea Europeana, dar am facut absorbtie de 2%, pe langa altii care au 50%, 60%,  sau chiar 95%. Noi suntem in continuare contributori la bugetul Uniunii Europene, dar facem foarte putine din ceea ce inseamna absorbtie. Unde o sa ajungem? Uitati-va in jurul nostru, la Braila, cine produce? Laminorul, Santierul Naval, confectii si ce a mai ramas la Promex. Avem platformele de la combinat, amandoua s-au dezafectat. Nu am stiut sa gestionam si nu am fost atractivi pentru a face parcuri industriale, cum se intampla in alte tari. Iar viitorul, daca nu vii cu solutii, e sumbru. Eu le spun si la partid, suntem campionii constatarilor, dar solutiile cine sa ne dea? Asteptam sa vina americanii? Vin fel de fel de FMI-isti, Banca Mondiala si asa mai departe, care necunoscand  realitatile din Romania, iti dau niste solutii de-astea din pix, ca poti sa faci orice din pix. Si cine plateste imprumuturile? O sa ne ia Constanta, ce-o sa ne ia… Cum grecii au dat insulele alea, o sa ne ia si noua. Cand ajungem in insolventa, trebuie sa te execute cineva, nu? O sa ia Delta, ca asta ii intereseaza, Delta Dunarii, litoralul, muntii Apuseni, poate Rosia Montana…”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-