Published On: mie, Apr 6th, 2011

“La ora asta, am dubii ca vom fi obligati sa facem comasarea spitalelor”

Share This
Tags

* este declaratia primarului municipiului, Aurel Simionescu

Primarul municipiului, Aurel Simionescu, considera ca, deocamdata, nu se poate vorbi cu certitudine despre o comasare a spitalelor brailene. Desi, teoretic, se discuta despre acreditarea spitalelor si despre includerea lor intr-o clasa sau alta, cu efecte in nivelul de finantare, edilul-sef spune ca la ora actuala, aceste chestiuni sunt simple intentii, fara o concretizare in acte legislative. In orice caz, Simionescu nu se grabeste sa scape de Spitalul de Psihiatrie, pentru ca, spune el, acesta nu a fost o bataie de cap pentru municipalitate:

“Nu am avut o problema cu Spitalul de Psihiatrie, el a avut o gestiune buna, nu au avut datorii de un nivel foarte mare, de fapt, ca si cei de la TBC si cei de la Maternitate, nu au fost probleme. Singurele probleme mai deosebite au fost cele de la Spitalul Judetean. Deci nu am o problema de a ne bucura sau nu ca scapam de el.

Discutia pe care o avem in continuare si am avut-o si cu domnul director de la Spitalul de Psihiatrie este legata de cea mai buna solutie pe care o avem pentru judet si pentu actul medical in judet, asta trebuie sa analizam, nu are importanta ca e al Consiliului Local spitalul, sau e al Consiliului Judetean. Daca cea mai buna solutie este sa ajungem cu un nivel de clasa doi pentru ceea ce inseamna actul medical si spitalele din judet si aceasta insemna o plata superioara pentru fiecare act medical si o oportunitate de viitor – pentru ca una e sa te prezinti cu un spital de clasa II si alta este cu un spital de clasa III -, atunci vom merge pe formula comasarii. Daca lucrurile nu se intampla asa, sau daca nu este oportun in momentul acesta sa se intample asa, atunci vom gasi celalalta formula, in care le gestionam asa cum sunt in momentul de fata”.

Primarul a precizat ca nu se pune problema pierderii finantarii spitalelor, de la 1 aprilie, daca nu se face comasarea si ca acestea pot functiona normal, in continuare: “Finantarea se primeste pe actul medical pe care il facem, discutia este daca, sa spunem, aceeasi operatie, facuta la spitale diferite, de clase diferite, primeste finantari diferite. Daca lucrurile nu stau asa si o operatie care se face la spitale diferite primeste aceeasi finantare, atunci nu mai are rost sa discutam despre comasare. Astazi, pe legislatia actuala, finantarea este aceeasi. Deocamdata, asta este situatia si nu avem de ce sa comasam spitalele. Lumea zice – dar astazi nu este adevarat – ca daca le comasam o sa avem o clasa superioara si o alta forma de finantare. Repet, astazi nu este adevarat acest lucru, pe legislatia actuala, insa el poate fi adevarat in perioada urmatoare si atunci investitiile pe care le-am putea obtine ar avea alt nivel. Dar asta inseamna o  reorganizare de amploare, pentru ca imi trebuie o linie de garda pe toate domeniile respective, deci nu pot sa fac o sectie separata de Obstetrica – Ginecologie in Spitalul Judetean si raman si cu Maternitatea, separat, asa cum e. Nu e rentabil, pentru ca vor fi si cheltuieli foarte mari si am nevoie si de un numar de medici si asistente care sa-mi asigure linie de garda permanent. Noi asteptam lamuririle necesare, fie ca sunt de nivel  guvernamental, fie ca sunt ordine ale ministrului, dar ele ar trebui sa tina seama si de parerea administratiei locale”.

Amntim ca daca se va face comasarea spitalelor, cel de Psihiatrie, aflat acum in subordinea Consiliului Local Municipal, va deveni sectie a Spitalului Judetean si va intra in subordinea Consiliului Judetean.

Comentarii

comentariu

About the Author

-