Published On: lun, Apr 11th, 2011

“Daca situatia impune comasarea, o fac fara nicio strangere de inima!”

Share This
Tags

* o spune presedintele CJ Braila, Gheorghe Bunea Stancu

Conducerea Consiliului Judetean si a Primariei Braila discuta in continuare pe tema variantelor de functionare a spitalelor locale, daca se va face, pana la urma, comasarea acestora. Autoritatile spun ca deocamdata nu sunt convinse ca este mai avantajos sa se lucreze la comun cu toate spitalele, insa, daca legislatia va fi modificata in acest sens, vor sa fie pregatite pentru a opera unificarea unitatilor spitalicesti intr-un timp cat mai scurt.

“Deocamdata nu suntem convinsi, pentru ca legislatia nu este foarte clara astazi. S-a incercat sa se faca aceasta comasare in mod fortat, au iesit oamenii in strada si nu s-a facut. Astazi se leaga de acreditare si de categoria spitalelelor. Noi, preventiv, am discutat cu domnul primar subiectul asta si incercam sa ne cream o structura ca sa fim pregatiti pentru astfel de situatii. Vrem sa fim cu un pas in fata si daca ni se impune treaba asta, sa o si facem. Spitalele vor ramane tot acolo, ca nu o sa le punem pe rulmenti, sa le ducem in curtea Spitalului Judetean, numai ca nu o sa mai fie “directori”, o sa fie “coordonatori’. Balantele le vom pastra separate, pentru a avea un control la venituri si cheltuieli in zona respectiva.

La Spitalul Judetean, noi am ajuns la nivelul la care facem analiza pe fiecare medic in parte, cu venituri si cheltuieli. Avem astazi o oglinda a activitatii fiecarui medic, lucru care conteaza foarte mult, putem sa discutam la concret si sa vedem unde e bine si unde nu. Va dau un exemplu: sunt sectii cum ar fi cea de Chirurgie, care pot sa aduca venituri de 3 miliarde lei vechi, dar cheltuie 5 miliarde – si avem astfel de cazuri. Nu poti sa cheltui mai mult decat aduci, asta inseamna normalitatea. Sunt sectii unde se cheltuie 3 miliarde lei vechi si se aduc 6-7 miliarde. Trebuie sa vedem unde sunt problemele si o sa luam paturile de la sectiile care sunt in pierdere.

Am discutat cu medicii sa incercam sa facem la noi, la Spitalul Judetean, sectia de Neurochirurgie, ca sa nu ne mai ducem la Galati. Dar de unde dai paturi, ca per total, ele trebuie sa ramana la acelasi numar ? Si atunci, tai de la sectia care nu produce”.

Stancu a explicat ca, practic, nu vor fi afectati de comasare decat cei cativa directori ai spitalelor ce vor deveni sectii, care vor pierde la salariu. In plus, spune presedintele CJ, nu este exclus ca viitoarea comasare sa afecteze interesele unor care-si faceau “sustele” in spitale, pana acum: “Va dati seama ca fiecare director vrea sa isi tina scaunul, nu-i vreo filosofie asta. In mai multe discutii cu primarul, am vorbit de infiintarea unei directii specializate, care sa ne faca treaba noastra, a administratiilor care punem bani, pentru a se face investitii. N-o sa stam noi la infinit sa ne ocupam numai de Sanatate, ca in judetul asta mai sunt si altele de facut. Dar am spus ca daca situatia impune comasarea, o fac fara nici o strangere de inima. Nu-i un lucru pe care mi-l doresc, dar pentru binele Sanatatii, ca sa se ia mai multi bani, pentru acelasi serviciu medical, o fac fara probleme; doar ca pierd la salarii unii care sunt directori. Unii au incercat sa se bage in politica: << Cum domnule, dar n-am negociat politic si nu stiu ce?>> Politic?! Politica se face la partid, aici se face administratie! Nu o sa se intample sa ne bagam pe partea politica si sa nu comasam; vom comasa fara nici o strangere de inima, daca va fi cazul. Poate pot sa trag concluzia ca le stricam niste suste, dar asta e alt subiect”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-