Published On: mar, Mar 29th, 2011

Teatru Forum la Penitenciarul de Minori şi Tineri Tichileşti

Share This
Tags

* spectacolul a fost susţinut de elevi ai Liceului Pedagogic „D. P. Perpessicius” din Brăila

Astăzi, la ora 12,00 , un grup de 16 elevi ai Liceului Pedagogic „D. P. Perpessicius” au susţinut o reprezentaţie de Teatru Forum pentru persoanele private de libertate din Penitenciarul de Minori şi Tineri Tichileşti.

“Spectacolul interactiv de teatru a fost pregătit timp de mai multe săptămâni de o echipă formată din prof. Moşescu Ioana Iuliana, prof. Novac Marioara, prof. Teodorescu Mădălina – formatori din comunitate şi Moşescu Iulian -  educator, formator din penitenciar.

Manifestarea se derulează în cadrul proiectului educaţional “Cutia de valori”, parte a protocolului de colaborare încheiat între cele două instituţii, liceu şi penitenciar. Liceenii, membrii trupei de teatru – forum OPEN MINDS, au gândit piesa de teatru ca formă de prevenire a consumului de etnobotanice. Spectacolul a avut caracter interactiv, tinerii asistenţi au luat locul actorilor, au intervenit în desfăşurarea piesei, astfel încât, aşa cum stabilesc regulile din teatrul forum, prin schimbarea atitudinilor personajelor din piesă, să se ajungă la un final favorabil eroului piesei.

Proiectul îşi propune să furnizeze servicii de educaţie non-formală tinerilor aflaţi în detenţie, în vederea dezvoltării de abilităţii de viaţă necesare reintegrării acestora în societate. Acesta se adresează tinerilor aflaţi în Penitenciarului de Minori şi Tineri Tichileşti, dar şi tinerilor cu nevoi speciale din licee. Proiectul doreşte să înlăture cauzele pentru care un tânăr ajunge în detenţie şi îl împiedică pe parcursul vieţii să dezvolte abilităţi de viaţă necesare pentru o integrarea armonioasă în societate; prin urmare, doreşte să suplinească şi să acopere acest deficit de abilităţi de viaţă, capacitând tinerii din grupul-ţintă să se integreze în societate.

Prin proiect s-a creat o echipă cu competenţe în livrarea şi coordonarea de activităţi non-formale specifice Teatrului Forum (Teatrul Celor Opresaţi) pentru a facilita dezvoltarea de competente precum: lucru în echipa, gândire critica, creativitatea, adaptabilitate, comunicarea. In perioada următoare, vor mai avea loc reprezentaţii de Teatru Forum atât în licee, cat şi în penitenciar.

Teatru Forum este o metodă dezvoltată de Augusto Boal în anii 60, la început în Brazilia şi apoi în Europa, ce foloseşte teatru ca limbaj de comunicare oferind o cale prin care tinerii îşi explorează nevoile şi posibilele soluţii, jucând situaţii de opresiune aşa cum le simt şi le trăiesc. ”Teatru Forum este un proces de a gândi împreună”, spune Augusto Boal.  Teatru Forum este un spectacol interactiv de teatru în care audienţa este invitată să-şi demonstreze ideile privind alegerile pe care le facem, corecte sau greşite. Interactivitatea acestui gen de teatru este dată de privilegiile acordate audienţei; cu ajutorul Jokerului (moderator) spectatorii urca pe scenă, înlocuiesc personajele şi încearcă să rezolve o situaţie inspirată din realitate.

Formarea tinerilor deţinuţi printr-o metoda specifica artei participative precum Teatru Forum contribuie în mod semnificativ la reintegrarea acestora după terminarea detenţiei, iar un astfel de proces nu poate fi realizat decât printr-o interacţiune dinamică între deţinuţi şi membrii societăţii”, se arată într-un comunicat dat publicităţii de Ionel Dincă, purtător de cuvânt al Penitenciarului.

Comentarii

comentariu

About the Author

-