Published On: vin, Mar 18th, 2011

Sunt 90% sanse sa se opereze comasarea spitalelor brailene

Share This
Tags

 * in discutie, mai nou, nu intra doar Spitalul de Obstetrica – Ginecologie si cel de Pneumoftiziologie, ci si Spitalul de Psihiatrie, care vor deveni sectii ale Spitalul Judetean * o varianta ar fi ca cele 3 unitati medicale sa fie vor fi coordonate direct de conducerea Spitalului Judetean * o alta solutie vizeaza preluarea administrarii tuturor celor  4 spitale de o Directie de Sanatate Judeteana, nou infiintata 

Presedintele Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Bunea Stancu, a inceput deja discutiile cu privire la iminenta comasare a spitalelor brailene. Daca pana de curand, in discutie intrau doar Spitalul de Obstetrica – Ginecologie si cel de Pneumoftiziologie, care urmau sa devina sectii ale Spitalului Judetean, mai nou, edilii vorbesc si despre preluarea, tot ca sectie a Judeteanului, a Spitalului de Psihiatrie. Stancu a declarat astazi, intr-o conferinta de presa, ca a discutat aceasta chestiune cu primarul municipului – dat fiind ca Spitalul de Psihiatrie intra in subrdinea Consiliului Local Municipal, in timp ce restul sunt in subordinea Consiliului Judetean – , in cautarea celei mai bune solutii: “Deocamdata ei ne forteaza cu clasificarea spitalelor, deci nu te obliga nimeni ca sa faci comasari, dar daca vrei sa ai o clasa care e platita mai bine, atunci trebuie sa faci comasari.

Saptamana viitoare o sa facem o analiza, sa studiem mai bine ce vrea ministerul vizavi de ceea ce trebuie sa aiba un spital de clasa II -ca I n-avem, ca nu suntem spital universitar -, dar cu siguranta trebuie sa avem sectii de Psihiatrie, Pneumoftiziologie si Obstetrica, deci, cu alte cuvinte, iti baga pumnul in gura, sa le comasezi pe toate. Noi am avut o discutie in cadrul administratiei aici, pe plan local, dar daca e sa facem vreo miscare de genul asta, fiecare isi va pastra proprietatea cladirilor respective, adica municipiul isi pastreaza proprietatea, judetul isi patreaza proprietatea, numai partea medicala se unifica. Cred ca 90% va trebui sa facem asta, pentru ca nu ne convine sa fim de clasa a IV-a sau de clasa a V-a, sa luam 2 lei. Toti banii vor fi in acelasi cont, vom face coordonatori, probabil ca asa se vor numi, vom avea sefi contabili, cu balante separate, pentru a putea urmari tot ceea ce se intampla in fiecare spital, vor fi mai multe corpuri de cladire. Vrem sa atacam subiectul asta si mai mult, am o intelegere cu Galatiul – sa vedem daca o si respecta pana la urma -  sa facem pe langa spitalul Universitar din Galati, sa vina aici, la Braila, doua sectii ale lor si atunci poate atacam chiar putin mai sus subiectul, adica la categoria I”.

Intrebat daca este posibil ca pana la finele lui aprilie sa se realizeze aceasta comasare, seful judetului a raspuns: “Daca ne uitam pe un calendar si vrem sa fim oameni rationali, trebuie sa invingem intai mentalitatea oamenilor din aceste spitale, deci trebuie intai sa-i pregatim, nu sa facem cum s-a facut la Ministerul Sanatatii, intai am aruncat-o pe site si dupa aceea am vazut ca ies oamenii in strada, am sucit-o si am aruncat-o in bratele administratiei locale, adica cu aceasta gaselnita “daca vrei sa fii in categoria a II-a, trebuie sa ai de-aia, de-aia si de-aia, cu linie de garda”. Ca sa fac o sectie, ca sa ma concurez cu TBC-ul sau cu Obstetrica sau cu Psihiatria, nu cred ca e o chestie normala.

Dar pana la urma o sa facem si miscarea asta, comasarea. Sunt niste lucruri speciale la fiecare spital, dar o sa mai avem o runda de discutii, probabil saptamana viitoare, cu cei 4 manageri implicati, impreuna cu domnul primar si fie vom face o directie de specialitate care sa preia aceste sarcini – ca avem pe Buzaului nr.3A suficient loc pentru un sediu – fie incercam sa coordonam pe Spitalul Judetean. E destul de delicat, dar trebuie avut  grija si trebuie ceva timp”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-