Published On: mie, Mar 23rd, 2011

Senatorul Ion Rotaru susţine evaluarea psihologică a candidaţilor la funcţiile publice

Share This
Tags

* parlamentarul brăilean îşi explică poziţia prin faptul că „de la geniu la schizofrenie e doar un pas”

Candidaţii la funcţii publice ar trebui să fie evaluaţi psihologic. Este opinia membrilor Comisiei de Sănătate din Senat, inclusiv a preşedintelui acesteia, parlamentarul de Brăila Ion Rotaru. Comisia de Sănătate a fost de acord cu propunerea de lege prin care candidaţii la funcţii publice, în administraţie sau miniştrii să fie evaluaţi psihologic. Motivul, exprimat mai mult sau mai puţin explicit de senatori a fost că, din ce în ce mai des, unii politicienii au comportamente care sfidează logica şi chiar bunul simţ. De aceea, senatorii au fost de părere că n-ar fi rău ca, pe viitor, candidaţii la funcţii publice să fie examinaţi psihologic, înainte de accede la nişte poziţii reprezentative în stat.
“La ce am văzut în ultimii doi ani în Parlament, sunt sigur şi colegi care au nevoie de un asemenea control”, a fost de părere Alin Popoviciu, deputat PDL.
Unul dintre iniţiatorii legii, senatorul independent Liviu Câmpanu, a opinat că cei mai câştigaţi vor fi alegătorii, pentru că vor vota în cunoştinţă de cauză: “Trebuie să ştie că aleg pe cineva care are un IQ mai mare de 75, adică mai mare decât al unui oligofren”.
La rândul său, braileanul Ion Rotaru, preşedintele Comisiei de Sănătate, mai reţinut in declaraţii, a spus doar că “de la geniu la schizofrenie e doar un pas”.
Chiar dacă introducerea evaluării psihologice a candidaţilor este un pas înainte, specialiştii susţin că o adeverinţă de la psiholog nu va garanta că pacientul este realmente sănătos, ci doar ca acesta a fost apt psihologic în momentul examinării.

Comisia de Sănătate a avizat favorabil propunerea legislativă, însă pentru a intra în vigoare, iniţiativa trebuie să treacă mai întâi de plenul Senatului, apoi de Camera Deputaţilor.

Comentarii

comentariu

About the Author

-