Published On: mar, Mar 8th, 2011

Politistii au stat de vorba cu prescolarii de la Gradinita nr. 7 din Braila

Share This
Tags

* Ofiterii de la compartimentul Analiza si Prevenirea Criminalitatii s-au intalnit cu mai multi copii de la Gradinita nr. 7;  cu sprijinul cadrelor didactice prescolarii au explicat semnificatia proverbului „Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face”, tocmai pentru a intari comportamentele pozitive si de asemenea, au aflat ca unele fapte nu doar ca provoaca neplaceri, dar pot fi si sanctionate de catre ceilalti copii.

Politistii, impreuna cu cadrele didactice, au organizat o activitate la care au participat doua grupe pregatitoare de la Gradinita nr. 7 din Braila. Copiii au aflat ca rolul politistilor in cadrul comunitatii este acela de avea grija ca toti cetatenii sa se simta in siguranta, dar si ca acestia sa respecte legile. Prescolarii au invatat cum este admis sa se poarte pe strada, la gradinita si chiar in familie. Pentru a-i determina pe copii sa identifice pornirile violente, politistii le-au explicat cum trebuie sa se poarte atunci cand vor sa se joace tocmai cu jucaria cu care se joaca un alt coleg sau ce sa faca daca cineva le vorbeste urat si au inteles ca formulele „te rog”, „pot sa…”, „multumesc” au efect magic, iar imbrancelile sau loviturile, chiar si in gluma, nu sunt admise, ba dimpotriva sunt sanctionate. Politistii le-au explicat ca atunci cand li se pare ca sunt nedreptatiti in vreun fel, nu ei sunt cei care trebuie sa rezolve situatia, ci fie parintii, fie doamna educatoare.
Mai mult decat atat, copiii le-au povestit politistilor ca deja la varsta lor stiu unde au voie sa se joace, astfel incat sa nu se afle in zonele circulate de autovehicule. Politistii le- au explicat de ce la locul de joaca in aer liber nu trebuie sa arunce cu pietre sau cu alte obiecte nici spre ceilalti copii, nici spre alte peroane care se afla in zona, desi acest lucru poate fi un joc amuzant, dar extrem de periculos.
De asemenea,  prescolarii au fost sfatuiti sa nu plece singuri de la gradinita atunci cand dupa-amiaza, parintii intarzie sa vina sa-i ia acasa. Totodata, au aflat ca nu trebuie sa poarte discutii cu persoane necunoscute si sa nu le spuna orele la care parintii lipsesc de acasa sau ce bunuri detin in locuinta. in niciun caz si sub niciun pretext, copiii nu vor insoti persoane pe care nu le cunosc. Politistii i-au invatat pe cei mici sa nu se indeparteze de parinti atunci cand sunt pe strada sau in locuri aglomerate pentru ca exista riscul sa se rataceasca, iar o astfel de experienta este destul de traumatizanta la aceasta varsta.
Cu sprijinul cadrelor didactice prescolarii au explicat semnificatia proverbului „Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face”, tocmai pentru a intari comportamentele pozitive si de asemenea, au aflat ca unele fapte nu doar ca provoaca neplaceri, dar pot fi si sanctionate de catre ceilalti copii.  Chiar daca sunt la varsta la care jocul este principala preocupare, iar modalitatile de invatare se bazeaza pe elemente ludice, achizitiile in planul trasaturilor de caracter incep sa se contureze, chiar si la varsta prescolara, cand copiii incep sa deosebeasca binele de rau, aspectele pozitive de cele negative, sentimentele generate de aprecieri si recompense, dar si neplacerile care decurg dintr-o sanctiune.
“Intalnirea dintre prescolari si politisti a fost  interesanta, copiii au fost foarte activi, au raspuns la intrebari si, la randul lor, au adresat intrebari, iar politistii nu au uitat ca deliciile copilariei sunt dulciurile si le-au oferit bomboane tuturor celor prezenti la aceasta activitate”, au declarat surse oficiale ale Inspectoratului Judetean de Politie din Braila.

Comentarii

comentariu

About the Author

-