Published On: mie, Mar 9th, 2011

Painea – aliment indispensabil sau nerecomandat in alimentatie?

Share This
Tags

Rezultatul a intregi ani de cercetare si a numeroase semnale de alarma trase de catre nutritionisti din toata lumea,  este cel putin surprinzator. Potivit unor cercetari actuale, painea reprezinta un produs alimentar, care are in continutul sau multe substante nutritive esentiale, vitamine si minerale. S-a observat dealtfel si faptul ca painea alba este o mare sursa de calciu. Mai mult decat atat, conform unei carti, care se concentreaza asupra regimului dietetic (The Carb Lover’s Diet), este sustinut faptul ca painea – departe de a ingrasa – ajuta la pierderea in greutate: painea integrala este bogata in “amidon rezistent”, un tip de glucide care iti da senzatia de satietate pentru mai mult timp, fiind mai greu de digerat. Mitul potrivit caruia painea nu ne este benefica a fost demontat de catre nutritionisti care sustin ca “am fost pacaliti”. Autorii Ellen Kunes si Frances Largeman-Roth au declarat “studiile arata ca amidonul rezistent poate ajuta la infranarea poftelor si la controlul nivelului de zahar din sange”.

Daca avem in vedere faptul ca o felie de paine are intre 80-100 calorii, aceasta poate fi un ajutor notabil, atunci cand dorim sa tinem o dieta, atata vreme cat evitam sa o combinam cu alte produse bogate in grasimi de tipul maionezei.

Chiar daca este la moda sa fii alergic la gluten, in realitate doar intre 1-2% din populatie se confrunta cu aceasta problema. Alergicii la gluten pot prezenta diferite simptome:  dureri de cap, greata si febra. Senzatia de balonare, care poate aparea dupa consumul painii, poate fi corelata cu efectele fibrelor alimentare asupra corpului; efecte care sunt cat se poate de benefice.

Painea este unul dintre cele mai vechi alimente cunoscute de om, datand din perioada neolitica. De-a lungul timpului a capatat o valoare simbolica, a fost jertfa pentru zei si este intrebuintata adeseori in cadrul ritualurilor religioase.

Comentarii

comentariu

banner-INF

About the Author

-