Published On: mar, Mar 8th, 2011

Noul Cod al Muncii condamnă tinerii la munca în străinatate

Share This
Tags

* este opinia deputatului PSD de Brăila Cristian Rizea * parlamentarul, care este şeful organizaţiei PSD Diaspora, vede cum pe zi ce trece i se măreşte aria de acţiune

Deputatul PSD de Brăila Cristian Rizea, ca tot românul patriot, are printre “idealurile sale naţionale”, pe acela de a “arde diferenţele pregnant sesizabile dintre România şi celelalte ţări europene”. Rizea este convins, însă, că acest ideal este greu de realizat, în condiţiile aplicării noului Cod al Muncii. Intr-o declaraţie politică făcută zilele trecute pe această temă, Rizea a precizat: “Cu siguranţă că fiecare dintre noi şi-a pus cândva întrebări referitoare la evoluţia acestei ţări spre direcţiile demne de urmat pentru a arde diferenţele pregnant sesizabile dintre România şi celelalte ţări europene. In ciuda acestor idealuri naţionale pe care le avem cu toţii, evenimentele ce se petrec în această ţară ne condamnă tot mai mult să rămânem în continuare la mare distanţă de “premianţii” Europei. Noul cod al muncii, propus de Guvern, susţine acest statut al Romaniei la nivel internaţional. Acest nou cod schimbă radical prevederile vechiului cod. Astfel, angajaţii care fac grevă pot fi concediaţi, angajarea de probă se extinde, iar salariaţii pot veni cu bani de acasă, dacă nu au grijă de bunurile firmei. Proiectul de lege mai prevede că dacă, pe durata unui an calendaristic, angajatul a beneficiat de concediu de odihnă cu o durată mai mare decât cea la care ar fi avut dreptul în raport cu activitatea prestată în anul respectiv, angajatorul va putea reţine din salariul angajatului indemnizaţia de concediu aferentă perioadei de depăşire a duratei legale sau va putea opta pentru reducerea corespunzătoare a duratei concediului de odihnă în anul următor.

Asadar, această măsură susţine abuzul patronului faţă de angajat, prin prelungirea perioadei de probă şi a programului zilnic, insecuritatea pe piaţa muncii, prin introducerea definitivă a contractelor pe perioada determinată. Mai mult, în noua legislaţie se prevede posibilitatea “închirierii” de forţă de muncă prin agenţii de muncă. Deschidem larg astfel graniţele pentru a primi mână de lucru ieftină din Asia sau din Orientul Mijlociu, în timp ce tinerii români părăsesc ţara pentru locuri de muncă mult mai bine plătite şi conform specializării lor. Un medic rezident în UK primeşte 4000-5000 de lire pe lună, în timp ce în România de astăzi primeşte echivalentul a 200 de euro”.

In acest context, Rizea crede că nu ar trebui să ne mirăm că tinerii – şi nu numai – pleacă din ţară: “Nu mare trebuie să ne fie mirarea cand constatăm că 80 % dintre medici preferă să lucreze în străinătate. Toate beneficiile unei ţări vestice susţin deciziile acestor tineri care preferă să-şi formeze o familie departe de România. Chiar şi statisticile susţin acest fapt, în 2010 emigrarea fiind in topul preferinţelor de către tinerii absolvenţi. Avem parte de democraţie, de separaţia puterilor în stat, de independenţa Justiţiei, de responsabilitate ministerială. De toate avem parte teoretic, practic profităm de o aşa-zisă democraţie, de o aşa-zisă separaţie a puterilor în stat, de o aşa-zisă independenţă a Justiţiei şi de o lipsă totală de responsabilitate ministerială. Noul Cod al Muncii obligă românii să părăsească ţara şi să muncească în afara graniţelor!”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-