Published On: mar, Mar 29th, 2011

Medicii veterinari braileni cred ca Ministrul Agriculturii “e diliu”

Share This
Tags

* razboi intre asociatiile crescatoare de animale, medicii veterinari si ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Valeriu Tabara

Conflictul intre medicii veterinari braileni si Ministerul Agriculturii a izbucnit din cauza reglementarilor Uniunii Europene, potrivit carora “inventarierea si crotalierea animalelor intra in sarcina producatorilor”. Medicii veterinari se opun legii amintite, sustinand ca acest procedeu intra in atributiile lor si solicitand aproximativ 10 lei de crotaliu. Producatorii au precizat ca in cazul in care nu vor fi ei lasati sa se ocupe de crotaliere, cei 10 lei de cercel se vor regasi in pretul de vanzare a carnii de miel. “Exista riscul sa nu avem carne romaneasca de miel pe piata” a spus liderului Federatiei sindicale Agrostar, Nicolae Stefan, referindu-se la propunerea lui Tabara.

Prin urmare, Federatia Agrostar a solicitat adoptarea unui act prin care sa se hotarasca clar cine se va ocupa de inventarierea si crotalierea animalelor. “Am cerut adoptarea unei legi care sa ne permita sa facem singuri acest lucru, sa nu fim obligati sa platim unor medici veterinari. Cred ca este important pentru noi, pe banii nostri sa decidem ce si cum sa facem si ni se pare absurd sa decida altcineva “,  a declarat presedintele Sindicatului National al Crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania, Marcel Andrei. Razboiul declaratiilor nu se opreste aici, crescatorii de ovine si caprine fiind suparati ca nu mai primesc subventii de la stat nici macar pentru vaccinarea anticarbunos, declarand prin reprezentantul lor Marcel Andrei ca ” nici pana acum nu prea era rentabil sa cresti animale cu atat mai putin de acum inainte”.

In plus, Valeriu Tabara i-a socat pe crescatorii de animale, spunand: “Daca nu rezolvam cu medicii veterinari sa faca identificarea, ii mancam”.  Reactia medicilor veterinari nu s-a lasat asteptata, Fanel Otelea, Presedintele Asociatiei Medicilor Veterinari din Braila, declarand pentru Infobraila:  “Crotalierea ovinelor va ajunge pana la 7 lei si este mai scumpa decat cea a bovinelor, din cauza  crotalului care este dotat cu un cip, pentru o citire mai usoara”. Referindu-se la ultima declaratie a Ministrului Agriculturii, Otelea a spus ca ” inseamna ca Romania va deveni o tara de canibali, daca vom manca medicii veterinari. Atunci cand dumnealor vor veni cu specialisti, noi ne dam deoparte si ii lasam pe ei sa se ocupe de crotalieri si referitor la reactiile crescatorilor, eu va spun ca ei ar trebui sa fie cei mai buni prieteni ai veterinarilor si invers, pentru ca unii fara altii nu se poate. Sistemul nostru este un haos si conducatorii nostri sunt departe de realitate.”

Medicul veterinar Marian Capatana a fost mult mai radical, el afirmand despre Tabara despre ca “e diliu, e rupt de realitate, e pus acolo sa vorbeasca aiurea”.

Producatorii au anuntat ca de Pasti vom plati pentru un kilogram de miel viu 15 lei sau 30 lei pe kilogramul de carcasa. (Beatrice Corneanu)

Comentarii

comentariu

About the Author

-