Published On: vin, Mar 11th, 2011

Iarna aceasta, deszapezirea la Braila a fost ”un jaf”

Share This
Tags

* este declaratia liderului UNPR Braila Titi Sarbu * dupa calculele sale, deszapezirea a costat fiecare cetatean circa 170.000 lei vechi

Liderul UNR Braila, Titi Sarbu, este extrem de nemultumit de modul in care s-a facut deszapezirea la Braila in aceasta iarna, dar si de costul acesteia. Sarbu apreciaza ca suma de 34 de miliarde lei vechi, avansata de primarul orasului, Aurel Simionescu, este imensa, daca se tine cont de starea carosabilului si a trotuarelor din sezonul rece si cere ca, pentru iarna viitoare, sa se stabileasca un cost standard la nivel de municipiu, pentru deszapezire: “Eu am facut o socoteala la suma care s-a cheltuit pentru deszapezire, impartita la populatia orasului si mi-a iesit undeva in jur de 160-170 mii de lei pentru fiecare cetatean. Tinand cont la o medie de 2-2,5 membri pe familie s-a ajuns undeva intre 400 si 500 de mii de lei de fiecare familie, deszapezirea pe anul acesta. Iarasi, tinand cont ca sunt 33 de km patrati suprafata orasului si luand un grad de ocupare – fara sa tinem cont de trotuare, care nu s-au deszapezit -, luand numai spatiul carosabil, 1%, faceti socoteala sa vedeti ca ajungem undeva la faptul ca deszapezirea la 1 km patrat costa 34 miliarde lei vechi. Sunt sume colosale. Tin sa va spun ca in Bucuresti s-au cheltuit cam in jur de 30.000 de euro pe zi la deszapezire, tinand cont ca Bucurestiul are 6 sectoare, deci aproximativ sase orase de marimea Brailei, sunt termeni de comparatie la care putem sa ne raportam, ca sa va spunem clar, concis, cam cat a fost acest jaf. Suma este, la Braila, un jaf, asta este cuvantul. Nu avem o explicatie clara de la primar, sa ne dea efectiv suprafata totala deszapezita si cat a fost costul unitar pe metru patrat. Restul, probabil cetatenii vor trage de aici concluziile necesare. Un alt exemplu de oras de dimensiunea Brailei: Baia Mare, unde s-au cheltuit 10 miliarde de lei vechi pe deszapezire. Fiind un oras mai nordic, va dati seama ca si cantitatea de zapada a fost mai mare.

De ce se practica acest lucru? Pentru ca aici nu se poate cuantifica in mod exact cata zapada s-a dat si se pot “nefiscaliza”, ca sa zic asa, niste bani. Cerem ca la viitoarea deszapezire sa se organizeze licitatia din timp si sa se faca cost standard, nu pompieristic, inchiriind utilaje de la 18-20 de firme, necoordonati, nemasurati, necuantificati, nesupravegheati, ca de fapt, asta a fost situatia”.

Si senatorul UNPR Constantin Cibu este convins ca s-au cheltuit bani prea multi, pentru o deszapezire atat de precara: “Daca s-ar lua la bani marunti modul in care s-au cheltuit acesi bani, o sa vedem ca treaba nu este in regula, comparandu-ne, bineinteles, cu orasele invecinate, nu mai vorbesc de Galati, unde s-a circulat in conditii mult mai bune, zapada a fost mult mai mare, dar masurile luate au fost de asa maniera, incat a multumit pe cei care au circulat prin Galati. La noi se pare ca s-a facut la voia intamplarii, s-au dat bani fara o justificare corecta a lucrarilor care s-au facut si a calitatii acestor lucrari, de fapt”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-