Published On: joi, Mar 17th, 2011

De la casele boieresti de odinioara la ruinele de azi

Share This
Tags

* daca regimul comunist a confiscat somptuasele vile ce apartineau vechii boierimi brailene in scopul de a le transforma in institutii publice actualul regim le-a retrocedat urmasilor fostilor proprietari care le-au lasat in paragina

Odata cu venirea la conducere a regimului comunist s-a instaurat si binecunoscuta ura a noilor lideri politici impotriva vechii boierimi, ura materialiazata cu precadere prin confiscarea imobilelor si averilor acestora si transformarea lor in institutii publice.Insa aceste actiuni  abuzive aveau ca scuza inegalitatea nedreapta dintre paturile sociale si incercarea de uniformizare a acestora. Dupa instaurarea la conducere a regimului actual rudele tuturor acestor fosti proprietari deposedati ilegal de averile avute in trecut au intentat numeroase procese statului cerand inapoi aceste imobile, procese pe care multi dintre ei le-au si castigat. Din pacate aceste retrocedari nu au redat orasului aerul boem de odinioara, ba din contra au dus la o deteriorare a acestor cladiri intr-un grad atat de avansat incat marea lor majoritate au devenit un pericol public.

Un caz aparte il reprezinta acele cladiri care si in prezent au un statut incert datorita faptului ca nu au fost cerute in instanta de rudele fostilor proprietari dar nici in custodia statului nu se stie cu siguranta cat vor mai ramane, motiv pentru care fie sunt inchiriate unor terte persoane care contribuie si mai mult la deteriorarea lor, fie sunt date spre folosinta diferitor institutii publice care de asemenea nu au fondurile necesare pentru a le reabilita.

Astfel, indiferent cat de clar sau de incert este statutul acestor case nationalizate, indiferent cat de afectate sunt sau de valoarea lor istorica acestea aduc Brailei un aer de oras parasit fapt ce i-a rapit din frumusetea si melancolia de odinioara. (Mihaela Taman)

Comentarii

comentariu

About the Author

-