Published On: lun, Mar 28th, 2011

Crin Antonescu, presedintele PNL: “Nu platesti impozit, nu votezi!”

Share This
Tags

Presedintele PNL Crin Antonescu, in interviul acordat Gazetei Romanesti, anunta in premiera o idee care va declansa multe polemici. Cei din diaspora nu ar trebui sa voteze, daca nu contribuie cu ceva la bugetul Romaniei. In interviu, Crin Antonescu atinge toate subiectele fierbinti ale diasporei, de la votul prin corespondenta pana la fraudele electorale si problema romilor.

Crin Antonescu, presedintele PNL: “Dar trebuie sa vorbim si despre principiul reprezentarii. Plec de la exemplul lui 2009, cand alegerea lui Basescu a fost decisa cu voturile celor din strainatate, dar consecintele nu le suporta acestia, ci romanii din tara. Ceea ce nu mi se pare corect. De aceea cred ca trebuie sa discutam despre principiu. In timpul Revolutiei americane, cei din colonii spuneau “no taxation without representation”. Eu as spune astazi “no representation without taxation”. In fond, ca si cetatean, esti “coactionar” al statului. Nu poti doar sa decizi asupra administrarii lui, dar sa nu participi cu nimic. Deci poate ne gandim la un sistem in care, pentru cei care nu traiesc pe teritoriul Romaniei, conditionam dreptul la vot de plata a cel putin unui impozit in tara, ca e teren, ca e casa, ca e alt tip de venit impozitat. Modele exista. Poate ar trebui sa fie si un sistem de inregistrare electronica prealabila a celor care intentioneaza sa-si exercite dreptul la vot si indeplinesc aceasta conditie. Nu e opinia mea finala. Imi dau seama ca e un subiect controversat si ca ideea ar putea naste polemici. Dar cred ca o dezbatere, atat asupra principiului, cat si asupra metodei, merita facuta.”

Parlamentari alesi in diaspora, cum vedeti rolul lor?

«E bine ca legea electorala a reglementat pentru prima data existenta unor colegii electorale in dispora. Noi suntem mandri de ceea ce incearca sa faca colegul nostru Raymond Luca, care reprezinta America de Nord. Pe ansamblu cred ca rolul celor alesi in diaspora abia incepe sa se defineasca. Sunt si dificultati legate de spatiile geografice relativ largi pe care le acopera, de reglementarile insuficiente in ceea ce priveste cheltuielile de calatorie, dar, de ce sa nu spunem, si de slaba autoorganizare si fragmentare a comunitatilor romanesti.”

William Brinza a infiintat circa 100 filiale PDL in diaspora. Si PSD a inceput sa se organizeze in strainatate, PNL ce va face? Va bazati pe partenerii de alianta?

«Ultima mea preocupare ar fi sa ma intreb ce fac domnii Branza si Rizea. Mai ales ca sentimentul meu a fost ca ei isi cauta mai degraba un colegiu pentru legislativul viitor decat ca ar avea, intr-adevar, vreo legatura cu diaspora. Noi am introdus recent in mecanismele noastre de functionare Cluburile Liberale din diaspora. Incercam sa lucram mai temeinic si cu mai putin spectacol la constructia acestora. Pe cei interesati ii invit sa-i contacteze pe colegii nostri Rares Manescu si Raymond Luca, pentru ca ei urmaresc acest subiect.”

O promitatoare alianta cu partidul lui Fini in Italia a fost deja anuntata. Credeti ca se va finaliza?

«Pe noi ne intereseaza aceste colaborari mai ales prin perspectiva dorintei noastre de a asigura comunitatilor romanesti accesul in administratiile locale si regionale. Putem vorbi mai greu de apararea intereselor romanilor care locuiesc si lucreaza, de pilda in Italia, fara un asemenea acces. Dincolo de relatiile internationale ale PNL, pe filiera ideologica, aceasta e o forma prin care dorim sa-i ajutam pe romanii din strainatate. Vrem sa negociem cu diversi parteneri ca romani sa candideze si sa fie alesi pe listele lor in consiliile locale sau regionale.”  Foarte multi romani ar dori sa devina liberali cu “carnet”.

Le propuneti o alternativa?

«Alternativa este aceea a seriozitatii si credibilitatii demersului nostru politic, argumentul unei guvernari performante, dar si al unui partid care in opozitie a demonstrat ca vine cu proiecte constructive: de la alternativa Johannis din 2009 la demersul de unificare a opozitiei pe care l-am facut la inceputul acestui an.”

Italia si Spania, aproape trei milioane de romani. Care este oferta dvs. politica specifica pentru ei?

«Eu cred ca, in primul rand, concetatenii nostri din Italia si Spania sunt interesati de o Romanie puternica si respectata in Uniunea Europeana. Pentru ca doar o Romanie puternica si respectata poate sa previna incidente nedorite, transformarea romanilor intr-un fel de “tap ispasitor” al tensiunii politice si crizei economice, asa cum s-a intamplat in 2009-2010. Slabiciunea statului roman in relatiile internationale este resimtita in primul rand de romanii care traiesc si lucreaza in afara. Doi. Asa cum am mai spus mai sus, putem folosi relatiile noastre politice pentru a determina o mai buna reprezentare a romanilor pe listele unor partide in administratiile locale din tara gazda. Cred intr-un dialog intensificat cu comunitatile romanesti.”

Despre romii romani. Romii cu pasaport romanesc sunt problema Romaniei, a tarii unde se stabilesc sau a Europei?

«In egala masura a tuturor trei. Ei nu sunt doar problema Romaniei, asa cum incearca sa sugereze unii politicieni occidentali, pentru ca sunt cetateni europeni, cu drepturile si obligatie care deriva din aceasta calitate, inclusiv dreptul de libera circulatie. Ca atare, reglementarea chestiunilor pe care le ridica aceasta comunitate trebuie facuta intr-un cadru european si printr-o politica europeana.”

Avem imagine proasta in Italia. Campaniile de imagine promovate de la Bucuresti, pe multi bani, au avut efect zero. Ce solutii vedeti la imaginea proasta pe care o avem in lume?

«In primul rand, asa cum am mai spus mai sus, o Romanie puternica si respectata in Uniunea Europeana. Imaginea proasta se datoreaza unor factori extrem de diversi. E vorba si de comportamentul unor conationali de-ai nostri, de ce sa nu spunem, dar si de elemente de context politic intern. Sunt si in Italia politicieni care incearca sa foloseasca discursul antiimigrationist in jocul politic intern. E vorba si de lipsa de actiune coerenta a autoritatilor de la Bucuresti. Nu exista o solutie globala si miraculoasa. E nevoie de un plan strategic, care sa armonizeze actiunea autoritatilor romanesti, dialogul bilateral al acestora, cu actiunea comunitatilor din Italia.”

Cu etichete de capsunari, prostituate si hoti, romanii plecati au imagine proasta si in tara. Cum va explicati?

«Nu as supradramatiza imaginea in tara a romanilor din strainatate. Cred ca perceptiile despre romanii din strainatate sunt mai nuantate si mai sofisticate. In fond, misiunea noastra ca stat nu e atat sa ne ocupam de imagine, cat de relatia acestora cu Romania, dar si cu tara gazda. Ei trebuie sa simta ca statul romanii protejeaza.”

De ce ar trebui sa se mai ocupe statul roman de oameni care traiesc, muncesc si platesc taxe in Italia, de exemplu? Nu ar trebui sa se ocupe italienii?

«Am incercat sa conturez un raspuns atunci cand am vorbit despre dreptul de vot. Suntem in fata unei provocari cu care n-am avut de-a face pana acum in istoria statului. Pe de o parte, ei sunt cetateni romani. Pe de alta parte, sunt cetateni ai Europei. Deci trebuie construit un nou triunghi de relatii si interactiuni intre tara de cetatenie, tara gazda si institutiile Uniunii Europene.”

Dati-ne cinci motive pentru vota Partidul National Liberal la urmatoarele alegeri.

«Seriozitate. Un program economic realist. O echipa credibila si asa cum am demonstrat in ultimii ani, respectul cuvantului dat. Nu sunt chiar cinci, dar cred ca sunt suficiente.” (Andi Radiu)

Comentarii

comentariu

About the Author

-