Published On: lun, Mar 14th, 2011

Comasarea spitalelor brailene devine, pe zi ce trece, o certitudine

Share This
Tags

* chiar daca autoritatile locale inca nu s-au pronuntat categoric  in aceasta problema, exista o mare probabilitate ca Spitalul de Penumoftiziologie si cel de Obstetrica Ginecologie sa devina sectii ale Spitalului Judetean

Desi mai sunt doar circa trei saptamani pana la 1 aprilie, cand, teoretic, expira termenul-limita pana la care ar trebui sa se faca in teritoriu  de comasarea spitalelor, la Braila inca nu se stie cu certitudine daca cele trei unitati spitalicesti incluse in lista Ministerului Sanatatii vor fi comasate sau nu. In functie de semnalele contradictorii ce vin dinspre Bucuresti, presedintele Consiliului Judetean a vorbit in ultima perioada, cu mai multa sa mai putina siguranta despre posibilitatea de a evita comasarea, insa la ultima declaratie pe aceasta tema, Gheorghe Bunea Stancu avea mari dubii ca autoritatile locale ar putea evita comasarea spitalelor, pe motiv ca altfel, nu acestea nu vor putea sa obtina autorizatie de functionare. Mai exact, Spitalul Judetean Braila nu va putea funcţiona ca spital de gradul doi, daca nu va avea sectii de pneumoftiziologie si de obstetrica- ginecologie, astfel incat Maternitatea si Spitalul TBC va trebui sa se transforme in sectii ale Judeteanului. Stancu apreciaza ca o “golaneala” aceste noi reglementari, insa pare aproape sigur ca nu va putea sa le ocoleasca: “Probabil ca vom fi fortati sa facem acele comasari. Au aparut deja niste reguli stricte din acest punct de vedere, nu ne putem autoriza ca sa putem functiona ca spital de gradul doi, daca nu avem cele doua secţii, de pneumoftiziologie si de obstetrica – ginecologie. Este o mare golaneala guvernamentala, care ne baga pumnul in gura efectiv, dar vom vedea ce vom face si cum vom trece si peste perioada asta. Nu cred ca este o normalitate ca cele trei spitale sa se uneasca. Spitalul Judetean va avea secţii de pneumoftiziologie şi de obstetrica – ginecologie. Deocamdata, inca se mai discuta. Daca nu vom avea incotro, vom gasi cea mai buna solutie pentru noi. Cert este ca nu ne vom putea autoriza fara cele doua sectii”.

Si senatorul PSD de Braila Ion Rotaru, presedintele Comisiei de sanatate din Senat, are dubii ca se va putea evita comasarea celor trei spitale: “Daca va exista o obligatie, va fi generata de acea clasificare a spitalelor si de conditia care este impusa conducerii spitalului respectiv, de a nu fi finantat. Este singura modalitate prin care se poate “santaja” punerea in practica a acestei propuneri pe care a facut-o ministrul Sanatatii, care in unele locuri este justificata, in altele nu si eu v-am mai spus si cu alt prilej, eu am primit la Comisia de sanatate nenumarate memorii, de la diversa spitale, plecand de la nivel local si pana la cele universtitare, care ridica probleme din aceasta perspectiva, motivat de faptul ca nu exista niste criterii unitare si obiective pe baza carora se iau aceste decizii. Aceasta este singura componenta pe care pot forta si daca discutam despre ce inseamna descentralizare, discutam de ceea ce scrie in Ordonanta 48, autoritatile locale sunt singurele in masura sa propuna infiintarea, desfiintarea sau comasarea unor spitale. Problema este clasificarea pe care ti-o da ministerul si criteriile pe baza carora poti sa accesezi banii Casei de Asigurari de Sanatate si ai ministerului si ti se spune: “nu ai doua linii de garda, nu ai decat trei specialitati, nu te incadrezi aici, la revedere!”.

La randul sau, primarul municipiului, Aurel Simionescu, a precizat: “Exista aceasta regula, ca nu poti sa fii spital judetean de urgenta, daca nu ai sectii de Maternitate si TBC. Deci eu, ca autoritate locala, pot sa propun sa ramana asa, ca spitale de sine statatoare, separate, dar pe de alta parte, reglementarile imi impun o alta conduita, care presupune comasarea lor”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-