Published On: joi, Mar 3rd, 2011

Campania „Bătrâneţe liniştită”, pe ultima suta de metri

Share This
Tags

* campania de prevenire a furturilor din locuinţe în mediul rural s-a desfăşurat în perioada noiembrie 2010 – martie 2011

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila desfăşoară o serie de activităţi de informare a populaţiei din mediul rural în cadrul campaniei de prevenire a furturilor din locuinţe, denumită „Bătrâneţe liniştită”. Campania se adresează persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani şi a pornit de la premisa că obiceiul de a păstra sume mai mari sau mai mici de bani în casă nu reprezintă decât un factor favorizant pentru săvârşirea infracţiunilor de furt.

„La întâlnirile cu cetăţenii, care sunt organizate cu sprijinul posturilor de poliţie şi a autorităţilor publice locale, participă alături de poliţişti şi reprezentanţi ai unor unităţi bancare. Poliţiştii stau de vorbă cu cetăţenii şi le oferă o serie de recomandări referitoare la ce trebuie să facă, astfel încât să nu devină victime ale infractorilor, care îşi aleg foarte uşor victime din rândul persoanelor mai în vârstă. Bătrânii sunt sfătuiţi să evite conversaţiile cu persoane necunoscute referitoare la aspecte ce ţin de propria familie: cu cine locuiesc, ce bunuri deţin în gospodărie, ce achiziţii mai valoroase au făcut în ultima vreme, dacă au vândut animale sau alte produse din gospodărie (cereale ş.a.).

Cetăţenilor li se prezintă o serie de cazuri intrate în atenţia Poliţiei, pe parcursul anului trecut, în care victime au fost tocmai persoane de vârsta a III-a, astfel încât persoanele prezente la întâlnire să înţeleagă modul în care acţionează infractorii. Aceştia, prin diverse metode de înşelătorie, profitând de naivitatea oamenilor sau chiar făcând uz de violenţă, le-au sustras diverse sume de bani. Mai mult decât atât, neatenţia bătrânilor, conduita mai puţin vigilentă, dorinţa de a socializa, au favorizat activitatea hoţilor. Sub diverse pretexte- fie că vând/cumpără animale sau alte bunuri, fie că au fost trimişi de diverse rude ale victimei – infractorii reuşesc să pătrundă în gospodăriile persoanelor în vârstă, observă locuinţa, bunurile, locurile de unde victimele scot banii ca să achite ceea ce infractorii le oferă spre vânzare, după care aleg momentul oportun şi revin pentru a fura bunurile vizate sau banii.

Pentru a limita aceste situaţii nedorite, în care bătrânii riscă să-şi piardă din agoniseala obţinută cu eforturi, au fost invitaţi la aceste întâlniri şi reprezentanţi ai unor bănci din judeţul Brăila, care au oferit participanţilor consiliere cu privire la posibilitatea de a-şi păstra economiile într-un depozit bancar sau de a încasa pensia prin sistemul ATM, acolo unde este posibil”.

Campania are la bază conceptul vest- european de prevenire tehnică, concept devenit familiar poliţiştilor compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii, în urma schimbului de experienţă la care au participat în localitatea Manheim, din Germania.

În această primă etapă, criteriile care au stat la baza selectării comunelor în care se vor desfăşura astfel de activităţi au fost pur statistice (ponderea populaţiei vârstnice care depăşeşte media la nivelul mediului rural şi frecvenţa absolută- în care populaţia comunei depăşeşte media populaţiei rurale/comună). 

Campania de informare a persoanelor vârstnice „Bătrâneţe liniştită” se desfăşoară în perioada noiembrie 2010 – martie 2011, în localităţile stabilite, apoi, după evaluarea finală a rezultatelor, se va stabili dacă activităţile vor fi replicate şi în alte localităţi din mediul rural”, se arată într-un comunicat dat publicităţii.

Comentarii

comentariu

About the Author

-