Published On: lun, Mar 7th, 2011

Brăileni, fiţi atenţi la aşa-zisele SMS-uri “câştigătoare”!

Share This
Tags

* semnalul de alarmă este tras de politiştii brăileni

Poliţiştii brăileni atrag atenţia asupra mesajelor pe care le primim, uneori, pe telefonul mobil şi care, pe moment, ne pot bucura, pentru ca, mai apoi, să regretam amarnic că am cazut victimă înşelătoriilor. Mesajele respective sună, în general, cam la fel: “sunteţi câştigătorul premiului în valoare de…” sau „…în urma tragerii la sorţi aţi fost desemnat fericitul câştigător al sumei de…” şi nu de putine ori ne fac să ne gândim: …capcană, sau câştig real?

“Naivitatea victimei sau ingeniozitatea infractorului? Naivitate este atunci când vine vorba despre dorinţa de a obţine un câştig imediat, fie el chiar şi printr-o tragere la sorţi inexistentă şi ingeniozitate, când vine vorba despre „talentul” infractorilor. Poliţiştii atrag încă o dată atenţia cetăţenilor asupra situaţiilor în care primesc pe telefonul mobil diverse mesaje prin care sunt anunţaţi că sunt câştigătorii unor premii în bani sau bunuri precum telefoane mobile, plasme TV, autoturisme etc., însă pentru a intra în posesia premiilor, trebuie să apeleze un număr de telefon comunicat în mesajul respectiv. Fascinaţi de mirajul unui câştig neaşteptat, victimele urmează instrucţiunile şi sună la numărul de telefon indicat în mesaj, intrând în discuţii cu persoane necunoscute, care se prezintă ca fiind reprezentanţi ai unor companii de telefonie mobilă, posturi de televiziune sau firme de electrocasnice, solicitându-le fie să cumpere mai multe cartele Pre-Pay şi să comunice codurile de reîncărcare a acestora, fie să depună într-un cont, prin mandat, la un oficiu poştal sau prin transfer bancar, diverse sume de bani”, se arată într-un comunicat dat publicităţii.

Urmarea?Spre exemplu , la data de 28 februarie, la sediul Poliţiei Municipiului s-a prezentat G.P., din Brăila, care a semnalat că, în ziua de 23 februarie, a primit un mesaj pe telefonul mobil, prin care era anunţat că este câştigătorul unui telefon mobil şi a unui premiu în valoare de 3.000 de euro şi că pentru mai multe detalii să apeleze la un număr de telefon care i s-a comunicat. În urma discuţiilor purtate cu o persoană necunoscută, care s-a prezentat a fi angajat al unei firme de telefonie mobilă, victima a fost de acord să cumpere mai multe cartele reîncărcabile ale căror coduri le-a comunicat suspectului. Prejudiciul cauzat a fost estimat de persoana vătămată la valoarea de 1.140 lei. Poliţiştii au întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de înşelăciune, continuând cercetările pentru identificarea autorului.

“Deoarece asemenea fapte de înşelăciune sunt tot mai des întâlnite, pentru a nu cădea victime ale celor care obţin foloase necuvenite prin metoda “sms-ul câştigător”, Poliţia vă oferă câteva sfaturi: * fiţi sceptici atunci când sunteţi anunţaţi din senin, prin telefon, că aţi câştigat bunuri şi/sau sume importante de bani * fiţi precaut atunci când o persoană necunoscută vă solicită să plătiţi diverse sume de bani pentru a intra în posesia unui „premiu deja câştigat” * documentaţi-vă la firma care este menţionată ca organizatoare a „concursului” şi verificaţi amănunţit datele “concursului”, înainte de a spori contul escrocilor cu sume importante de bani * manifestaţi prudenţă când un străin vă cere să-i daţi date cu caracter personal (nume, adresă, număr de cont) * adresaţi-vă celei mai apropiate unităţi de poliţie pentru a sesiza fapta respectivă, dacă aţi constatat că aţi fost victima unei tentative de înşelăciune”, se mai arată în comunicat.

Comentarii

comentariu

About the Author

-