Published On: vin, Mar 25th, 2011

Braila a intrat pe harta de interes a Uniunii Europene

Share This
Tags

* astazi a fost lansat un nou proiect de amenajare a teritoriului zonal

Proiectul demarat de Consiliul Judetean Braila se va intinde pe o durata de 5 ani si are ca  scop dezvoltarea zonei Braila-Galati prin: construirea unui aeroport international Braila-Vadeni, crearea unui drum expres intre Braila-Galati, realizarea unui Pod peste Dunare din nordul Brailei, constructia drumurilor expres Brasov-Focsani-Braila si conectarea cu Drumul expres de coasta pana la Constanta. Aparitia acestui proiect a fost influentata de factori precum: existenta unui potential risc de izolare fata de arterele majore de transport terestru datorita lipsei unui pod peste Dunare, lipsei autostrazilor si drumurilor expres, izolarea fata de retelele de transport fluviale, deficienta in ceea ce priveste echiparea hidro-dilitara a unor localitati din teritoriul periurban, descresterea populatiei, tendinta generala de scadere a numarului de salariati in industrie s.a.

In urma finalizarii acestui proiect, Braila va intra pe harta de interes a Uniunii Europene, asteptandu-se si o crestere a numarului de turisti din zona, instituirea unor zone de cooperare intra/transjudetene (Movila Miresii, Maxineni, Balta Mica a Brailei, Muntii Macin), crearea unor potentiale bazine de retentie, delimitarea/instituirea unor zone de productie agricola ecologica in partea de vest si sud-vest a zonei. Prin acest proiect se mai vrea si crearea unui campus universitar de interes regional, constructia centrelor de invatamant liceal in toate localitatile, dezvoltatrea zonelor de locuinte diversificate.

Ca subobiective ale acestui proiect intalnim si dorinta ca: zona sa devina o a doua metropola, pol competitiv al Romaniei dupa Bucuresti, se asteapta si o transformare intr-un sistem urban important pentru rolurile Romaniei in Balcani si in relatia Marea Baltica-Marea Neagra. Va deveni si cel mai important sistem urban si intermodal de la granita de rasarit a Uniunii Europene cu Ucraina si Moldova  dar si cel mai important sistem de porturi fluviale al Dunarii de Jos situat pe coridorul lX, conectat la coridoarele lV, Vll si in Zona Bazinului Marii Negre.

Dezvoltatorii acestui proiect mai au in plan si “realizarea metroului usor intre Braila si Galati, amenajarea unui port turistic de ambarcatiuni in zona portului vechi al Brailei, modernizarea DN-urilor si trecerea DJ catre Buzau in categoria DN, fapt care poate permite intretinerea acestuia la un mai bun nivel calitativ” sustin surse ale Consiliului Judetean Braila. (Beatrice Corneanu)

Comentarii

comentariu

About the Author

-