Published On: mar, Mar 8th, 2011

Astazi s-a deschis oficial Scoala Mamicilor

Share This
Tags

 * cursurile, deschise atat mamicilor, cat si taticilor, sunt gratuite si se fac chiar in Maternitate

Spitalul de Obstetrica Ginecologie din Braila a demarat astazi, de 8 Martie, un proiect extrem de important, de mare interes pentru gravide si lehuze, dar si pentru proaspetii tatici. Este vorba despre asa-numita “Scoala a mamicilor”, un program de instruire  teoretica, dar si practica, care ii pregateste pe viitorii parinti pentru noile responsabilitati in cresterea copilului. Totul gratuit, pe baza unei simple inscrieri.

O parte a pregatirii gravidelor pentru nastere, dar si pentru perioada de dupa, se face prin exercitii fizice, in sala de gimnastica, unde cursantele au la dispozitie un instructor specializat. Este, de altfel, singura sala de gimnastica pentru gravide si lehuze din Braila. Viitoarele mame sunt foarte interesate de aceasta pregatire fizica, mai ales ca unele dintre exercitii le vor ajuta sa aiba o nastere mai usoara, iar altele, sa slabeasca mai usor, dupa.

“Eu sunt internata aproape de la inceputul perioadei de sarcina si mi se pare extraordinar faptul ca pot cobori cu liftul doua etaje si pot invata lucruri noi, avand in vedere ca sunt la prima sarcina, voi avea gemeni si am foarte mari emotii. Nu stiu foarte multe, dar este bine ca am unde invata de la oameni care se pricep, nu dupa ureche. In plus, pot sa fac gimnastica speciala, pentru gravide, ceea ce ma va ajuta la nastere, din  cate am inteles”, ne-a spus Rica Munteanu, o viitoare mamica.

“Din cate stiu eu, in orasul Braila nu exista o sala cu specific gravide si lehuze si de aceea, din punctul meu de vedere, Maternitatea Braila vine in ajutorul acestor doamne”, ne-a declarat si Laura Spanu, instructorul de gimnastica.

In ceea ce priveste pregatirea teoretica, aceasta se va desfasura in grupuri de pana la 14 persoane, viitoare mamici, dar si tatici, intr-o sala speciala de studiu, cu materiale informative si specialisti care sustin cursuri interactive.

“Sunt foarte benefice aceste cursuri, mai ales fiind la prima sarcina,  poti invata si se mai duce si din teama de a fi mamica, pentru ca la inceput, este acea temere “vai, nu ma voi descurca cu copilul meu!”. Probabil invatand, stiind despre ce este vorba si explicandu-ti cam ce te asteapta, este mai usor, stii ce ai de facut, stii ce ti se intampla si nu te mai sperii atat de usor”, ne-a spus Ramona Baicu, o alta mamica.

Pe langa aceste cursuri, pacientele internate in Maternitate pot urmari direct din rezervele lor un canal de televiziune cu circuit inchis cu emisiuni informative si filme documentare despre pregatirea pentru nastere, nastere si lehuzie, ingrjirea nou-nascutului.  

Dupa cum a declarat directorul Maternitatii, Radu Dutu, in acest proiect s-au investit circa 40.000 Ron, iar suma provine in intregime din sponsorizari. Medicii spun ca acum, viitoarele viitoarele mamici pot obtine informatii corecte despre graviditate, nastere si cresterea copilului si isi pot ingriji cum se cuvine bebelusii. 

“La aceasta Scoala a Mamicilor, gravidele si lehuzele vor afla

despre transformarile fiziologice ale corpului uman, problemele de patologie ce pot apare, modificarile corpului, ce trebuie sa manance, de ce trebuie sa se sperie, cand trebuie sa stea linistite, pentru ca sunt modificari fiziologice normale, in perioada de sarcina, ce se va intampla cu ele in momentul in care se apropie de nastere, care sunt semnele care premerg nasterea, cum decurge o nastere, daca este nevoie de cezariana sau nu, iar dupa aceea, ingrijirea postnatala, ce trebuie sa faca cu nou-nascutul proaspat aparut pe lume, cum sa-l ingrijeasca, cum sa-l alapteze, ce inseamna alimentatia naturala pe care noi o vom promova. In plus, vom preda notiuni de baza legate de legislatie in domeniu, de exemplu, cum se inregistreaza copilul si unde. Cursul este structurat pe o perioada de 6 saptamani si se pot inscrie atat mamici, cat si tatici. Spre bucuria noastra, am constatat ca sunt si tatici interesati sa invete cum se creste un copil, in ideea de a se putea descurca si ei, dar si de a ajuta mama”, ne-a informat dr. Mihaela Vasile, director medical al Spitalului Obstetrica Ginecologie Braila.

La finalul cursului, mamicile, dar si taticii care il vor urma vor primi un certificat simbolic de absolvire.

Inscrierile se pot face telefonic, la numarul 0239.618.969, de luni pana vineri, intre orele 7- 15, sau pe e-mail, la adresa scoala_mamei@yahoo.com.

Comentarii

comentariu

About the Author

-