Published On: joi, Mar 24th, 2011

Astazi este ziua mondiala a Tuberculozei

Share This
Tags

* data de 24 martie este marcata in intreaga lume ca fiind Ziua Mondiala a luptei impotriva tuberculozei epidemice

Tuberculoza sau TB-ul asa cum i se mai spune, este o boala infecto-contagioasa. In romania aceasta boala este mai des intalnita decat in alte tari ale Uniunii Europene, estimandu-se ca in medie apar 130 de cazuri la 100.000 de locuitori, fata de media europeana de circa 30 de bolnavi la suta de mii de locuitori. Pana in prezent au fost inregistrati cu aproximatie 30000 de bolnavi.

Realitatea este din pacate cruda, aceasta boala fiind una inselatoare care trebuie trata si vindecata. Vindecarea de TB nu se poate face fara tratament de specialitate. Simptomatologia consta in astenie, transpiratii nocturne abundente, inapetenta, scadere in greutate, tuse productiva, expectorare de sange s.a. Boala poate avea orice localizare, de la piele pana la os si chiar la sistemul nervos central. Cea mai raspandita forma este cea a tuberculozei pulmonare, pentru ca aceasta se transmite pe calea aerului.

“In judetul Braila la o populatie de 357.614, dintre care 48.489 copii, s-a inregistrat o incidenta de de 97.59 % din care : 82.28% cazuri noi, 12.30% readmisi, 24.74% copii. In anul 2010 au fost gasiti 24 de suspecti, 25 de contacti controlati, 26 de persoane in chimioprofilaxie, 27 abandonuri terapeutice, 28 de esecuri terapeutice si 29 de cazuri de rezistenta la multidrog” se arata intr-un comunicat de presa al Programului National al Tuberculozei.

In afara cifrelor prezentate mai sus, este bine de stiut si ca dupa multi ani, incidenta tuberculozei in judetul Braila este mai mare decat incidenta tuberculozei pe tara.

Potrivit medicului Tichescu Maria, coordonatorul judetean PNCT, obiectivele actuale  in privinta tuberculozei sunt “depistarea cat mai precoce a bolnavilor de TB si izolarea lor cat mai rapida; aplicarea unui tratament complet si corect bolnavilor; prevenirea abandonului terapeutic; supravegherea focarelor MDR si XDR; mentinerea unei colaborari mai stranse cu cabinetele medicilor de familie in vederea supravegherii focarelor de tuberculoza dar si o mai buna informare a populatiei cu privire la simptomatologia bolii dar si asupra riscului de imbolnavire prin tuberculoza”.

Suntem in secolul XXI, in care nimeni nu mai trebui sa isi piarda viata din cauza unor boli ce au tratament. Apreciati-va viata, tineti la sanatatea dumneavoastra si duceti-va periodic la un control medical. (Beatrice Corneanu)

Comentarii

comentariu

About the Author

-