Published On: lun, Mar 14th, 2011

Adolescenţii, între comportament rebel şi dorinţa de evadare

Share This
Tags

Ţinând cont că, de la începutul anului în curs şi până în prezent, 21 de minori au părăsit în mod voluntar domiciliile şi au fost daţi dispăruţi de familiile lor, poliţiştii de la Compartimentul Urmăriri al Serviciului de Investigaţii Criminale şi de la Compartimentul Analiza şi Prevenirea Criminalităţii, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, vin în sprijinul părinţilor şi copiilor cu următoarea analiză de specialitate. De menţionat este faptul că toţi minorii, cu vârste cuprinse între 10 şi 17 ani, majoritatea fete,  au fost daţi dispăruţi şi puşi în urmărire la nivel naţional, fiind găsiţi de poliţişti şi reîncredinţaţi familiilor, ulterior, urmând să fie consiliaţi de specialişti din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

“Copiii, adolescenţii, tinerii sunt personalităţi în formare, personalităţi în curs de cristalizare, comportamente antisociale sau chiar conduite la limita legii. Tânărul cu o conduită antisocială este un individ care, aparent, are un surplus de experienţe neplăcute şi care simte că trăieşte într-o lume care-i generează o stare de disconfort, chiar ameninţare; sentimentul lui de autoapreciere pare să fie subminat, de aceea el nu pierde nimic dacă este criticat sau chiar sancţionat; neavând vreun statut social de apărat, teama de a-l pierde nu-l motivează să facă eforturi pentru a se conforma normelor sociale.

Climatul familial joacă un rol important în formarea personalităţii copiilor şi adoptarea unor comportamente mai mult sau mai puţin dezirabile din punct de vedere social. Modelul parental valorizant sau devalorizant, transmiterea de către părinţi a unor valori de identificare vor ajuta la structurarea personalităţii copilului. Comportamentul copilului se realizează totdeauna prin interiorizare şi identificare cu sine şi cu ceilalţi. Astfel, eul uman se formează prin îmbinarea a trei factori esenţiali: dragoste, autoritate şi securitate familială. Frustrarea de dragoste prin carenţă afectivă, duce la un gol afectiv cu insatisfacţii, frustrări, sentimente de devalorizare şi opoziţie. Un astfel de adolescent îşi va structura o personalitate egocentrică, indiferentă afectiv, caracterizată atât prin sugestibilitate, egocentrism, sentimente de devalorizare, instabilitate şi dorinţă de satisfacţie imediată, cât şi prin lipsa identităţii şi a sentimentelor de culpă ce stau la baza simţului de responsabilitate. Lipsa fricii va duce la lipsa remuşcării faţă de faptele proprii, iar sentimentul de devalorizare va duce la ostilitate permanentă.

Atunci când carenţele şi conflictele afective din mediul familial, tulburările relaţiilor familiale, inegalităţile de atitudine manifestate de ambii părinţi faţă de copil depăşesc anumite limite de intensitate şi durată, acestea pun în pericol sentimentul de securitate al copilului şi, în consecinţă, armonia dezvoltării personalităţii sale. Astfel, în situaţia în care copilăria se desfăşoară în cadrul unui climat familial marcat de privaţiuni şi ostilităţi, copilul ajunge să trăiască aşa-numitul conflict de adaptare, care se exprimă printr-o atitudine protestatară în faţa oricărei rezistenţe, opoziţii sau interdicţii, manifestată inclusiv prin fugă, părăsire neautorizată a domiciliului şi, chiar, vagabondaj.

Fuga de acasă (părăsirea domiciliului) se manifestă atât ca reacţie de opoziţie faţă de mediul care nu-l satisface, cât şi ca speranţă confuză de a găsi altundeva ceea ce îi este refuzat în familie; aceasta este în general scurtă, deseori îmbrăcând forma unei conduite de refugiu la rude, prieteni, cunoştinţe. Fuga de acasă apare ca reacţie de apărare şi protest şi este determinată de factori de mediu precum: dezorganizare familială, alcoolism şi conduite agresive ale părinţilor, carenţe afective ale acestora. Aşadar, fuga este un semnal de alarmă şi, chiar din primul moment, impune reorganizarea condiţiilor socio-familiale, educative şi psihologice pentru prevenirea recidivelor „fugarului” care trebuie ajutat să-şi depăşească dificultăţile” se arată într-un material dat publicităţii de biroul de presă al IPJ Brăila.

Comentarii

comentariu

About the Author

-