Published On: joi, Mar 24th, 2011

“Curatenia de primavara inseamna sa eliminam nesimtirea unora care isi arunca gunoaiele la coltul strazilor”

Share This
Tags

* este definitia dura, data de primarul municipiului, Aurel Simionescu

Primarul Brailei, Aurel Simionescu, s-a saturat ca an de an, la venirea primaverii, sa adune miile de tone de gunoaie aruncate la intamplare de persoane certate cu bunul simt. Edilul-sef spune ca de ani de zile, atunci cand discuta cu oamenii din cartiere, acestia ii reclama ca sunt obligati sa suporte mirosul haldelor de gunoi si ca risca sa se imbolnaveasca din cauza mizeriei. De fiecare data, Simionescu le spune ca toate aceste resturi sunt aruncate la colt de strada chiar de vecinii lor: “Am inceput si vom relua la nivel mai mare ceea ce numim noi ecologizare, asta, ca sa-i gasim un termen mai frumos. De fapt, inseamna sa eliminam nesimtirea unora dintre concetatenii nostri, care isi arunca gunoaiele la coltul strazilor, in halde de gunoi. Am fost ieri si-am batut Piscul, c-am avut duminica o intalnire cu oamenii de acolo si una dintre suparari era gunoiul. Gunoi pe care nu-l aduc americanii, nici elvetienii, nici aia din Japonia. Il aduc ei acolo, de jur imprejurul lor. Deci, pe de o parte, exista aceasta forma prin care unii depoziteaza gunoaiele unde gasesc un loc gol si avem astfel de halde de gunoi; pe de alta parte, este lipsa de implicare a celor din preajma.

A venit cineva si imi spune: “Stiti, eu sunt la numarul 1 si unii cu caruta arunca in poarta mea!”. Dar matale unde esti cand vine caruta? Eu nu spun sa te iei la bataie cu ei, dar vezi cine este, da-mi-l. Nu stim! N-au venit cu caruta din Radu Negru la el, in Pisc, sau invers, din Pisc, in Radu Negru! Deci vreau sa se-nteleaga ca aceasta ecologizare costa, nu este pe gratis, nu face nimeni pe gratis; costa motorina, costa masina, costa sofer, costa la groapa de gunoi unde-l ducem si-n loc sa facem alte lucruri pe care le-am putea face cu banii respectivi de doua ori pe an, adica primavara si toamna, trebuie sa facem astfel de actiuni. Asta inseamna 2.500 – 3.000 de tone de gunoi pe care le adunam din diverse locuri din oras, ceea ce inseamna aproximativ 60 – 65% din gunoiul per total oras, pe o luna de zile. Cam asta este cantitatea pe care o adunam, ca sa avem si un termen de comparatie. Noi adunam cam 55 – 60 de mii de tone de gunoi pe an din tot orasul. Deci asta inseamna cam 5. 000 de tone de gunoi pe luna. Noi ducem cam 3. 000 de tone intr-o formula de genul acesta, de ecologizare. Deci, vreau sa se-nteleaga ca lucrurile astea costa si ca vreau sa facem altceva cu banii respectivi, platind, repet – scuzati-ma daca poate-i prea dur – nesimtirea unora, care in loc sa puna la container, arunca acolo unde le trece prin cap”.

Intrebat daca nu considera ca niste pedepse mai dure i-ar face pe braileni sa se gandeasca de doua ori, inainte de a arunca gunoiul in strada, Simionescu a spus ca amenzile nu au avut cine stie ce succes, pentru ca persoanele in cauza nu sunt prinse atat de des: “Al doilea este un lucru pe care l-am inceput anul trecut, el s-a materializat, dar mai departe, ca plata, nu. Ma refer la actiunea de a-i lua casa cu casa pe cei care locuiesc acolo, asociatie cu asociatie si sa vedem cei care au si cei care nu au contracte de salubrizare. Problema este ca, de exemplu, anul trecut au fost 100 -110 astfel de cazuri numai in Lacul Dulce, au facut contractele respective, dar multi dintre ei au uitat sa si plateasca sumele respective. Sunt cele doua masuri pe care trebuie sa le luam, dincolo de adunatul gunoaielor, pentru ca oamenii stiu sau nu stiu despre contracte si despre cum sunt platite, dar vad ca la coltul Polona cu Cuza este gunoi, vad ca la coltul strazii Panait Istrati, sau Sulina cu Citadelei este gunoi, vad ca la coltul Delfinului este gunoi si tot asa. Sunt locuri in care oamenii depoziteaza gunoi de fiecare data, locuri care deja devin traditionale. Am incercat sa punem si containere mai mari, ele nu dau bine in niciun caz asezate asa, in mijlocul strazii, dar si acestea, care sunt destinate gunoiului stradal, se umplu foarte repede cu tot felul de minuni, inclusiv cu saltele, plapumi; probabil daca a trecut perioada rece, nu mai au nevoie de plapumi si le vor arunca pe unele dintre ele”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-