Published On: lun, Feb 7th, 2011

Stancu este nemultumit de activitatea Unitatii de Primire Urgente

Share This
Tags

* presedintele CJ considera ca personalul de la UPU are o atitudine necorespunzatoare si asta si pentru ca angajatii de acolo nu sunt in subordinea autoritatilor locale, cum e restul spitalului, ci in subordinea ministerului

Presedintele Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Bunea Stancu, este nemultumit de modul in care se desfosoara activitatea la Unitatea Primire Urgente a Spitalului Judetean. El sustine ca este o problema generala, nu una locala si de aceea, are de gand sa discute cu secretarul de stat Raed Arafat despre acest lucru si eventual, sa propuna si niste solutii. Mai concret, Stancu a sesizat o stare de conflict mai mult sau mai putin mocnit intre medicii de la UPU si cei din spital, iar sursa o reprezinta, in opinia sa, diferentele mari de salariu: “Mai avem de lucrat la UPU, unde trebuie luate anumite masuri – si eu am sesizat lucrul asta si am cerut o intalnire cu domnul Raed Arafat. O s-o avem foarte curand, cand vom discuta si problema UPU-lui, ca ea trebuie lansata la nivel de natiune, din punctul meu de vedere. Noi am copiat un model din strainatate, pe care l-am plasat in Romania; in unele zone merge, acolo unde s-au gasit doctori care sa corespunda acestei urgente. UPU sunt fostele camere de garda, daca stiti cum erau inainte si ei lucreaza acum sub o umbrela din asta a Ministerului si au atitudini de genul ca “daca  nu va convine ne luam lucrurile si plecam si faceti dvs. inapoi camerele de garda!”. O sa vorbesc eu cu domnul Arafat si speram sa gasim o solutie comuna, ca acest UPU sa functioneze si poate de la Braila pleaca un model care sa fie aplicat la nivel national, pentru ca daca reusim sa facem o intrepatrundere a medicului specialist cu cei din UPU, atunci cred ca putem gasi cea mai buna varianta pentru cetatean, sa nu mai stea prea mult timp acolo la UPU si sa primeasca in acelasi timp un examen de specialitate. Spun asta pentru ca atunci cand te duci pentru o anumita afectiune la UPU, ei cheama medicul specialist din spital sa te consulte, nu o fac medicii de la UPU. Eu ma intreb de multe ori care mai este rostul lui UPU? Nu mergem pe ideea sa dsfiintam UPU, nici pe departe asa ceva, doar ca trebuie imbunatatita activitatea acestor unitati”.

Stancu este de parere ca activitatea Unitatilor de Primire Urgente s-ar imbunatati si prin trecerea lor in subordinea autoritatilor locale: “Eu cred ca asa ar fi normal. UPU de la Braila este printre cele mai mari din tara, daca nu al doilea, dupa spitalul “Floreasca”, e bine ca este mare, dar trebuie sa lucram putin la imbunatatirea activitatii de acolo si eu cred ca nu trebuie sa existe o concurenta intre cei din UPU si cei din spital, iar s-ar echilibra cat de cat veniturile, problema s-ar rezolva. Toata treaba a plecat de la venituri, pentru ca medicul specialist spune ”Pai ma cheama pe mine, eu le fac treaba si ei iau cu 75% mai mult decat mine! De ce?”. Si atunci intervine aceasta concurenta, ei spun ca este neloiala, pentru ca unii sunt platiti de la Guvern si au sporurile pe care le au si altii sunt platiti altfel. De asta am si cerut eu ca intr-o initiativa legislativa, poate, sa promovam ideea ca, in viitor, consiliile judetene sa poata sa stimuleze cadrele medicale intr-un cuantum care va fi stabilit in plenul CJ, dupa niste criterii care vor fi admise intr-o posibila Hotarare de Guvern. Sau sa ne fie permis ca 50% din veniturile suplimentare, altele decat de la CJAS, sa poata fi folosite pentru stimulente pentru medicii din spital, din afara UPU”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-