Published On: vin, Feb 4th, 2011

Prefectura Brăila, nominalizată printre câştigătorii “European Language Label 2010”

Share This
Tags

Instituţia Prefectului judeţului Brăila a fost nominalizată printre câştigătorii “European Language Label 2010”, de către Comisia Europeană, pentru implementarea proiectului “Împreună”, după ce anul trecut a fost premiată pentru proiectul “Limbile străine –paşaport pentru lumea modernă”.

“Instituţia Prefectului Judeţul Brăila, ca reprezentantă a Guvernului în teritoriu şi-a propus să popularizeze politicile Uniunii Europene în judeţul în care activează. Principalul obiectiv al proiectului a fost acela de a aduce la cunoştinţa elevilor elemente ale politicilor Uniunii Europene în ceea ce priveşte multilingvismul, diversitatea culturală, libera circulaţie a persoanelor, patrimoniul cultural, educaţia.

Pentru atingerea acestui obiectiv, în anul 2010, au fost organizate activităţi pentru conştientizarea importanţei învăţării/cunoaşterii a cel puţin unei limbi străine de către elevii brăileni (Ziua Internaţională a Francofoniei, Ziua Dunării, Ziua Europeană a Limbilor): „Personajul meu preferat din literatura francofonă”– La începutul activităţii s-a ascultat “Ensemble”-Celina Ramsauer (melodia recomandata de OIF). Elevii şi-au prezentat personajul preferat în limba franceză, slide-urile fiind în limba română, funcţionând practic ca o subtitrare;

“Get active for the rivers” – prezentarea în limbile engleză, franceză şi română a unor filme şi materiale în Power Point realizate de elevi în Parcul Natural “Balta Mică a Brăilei”; „Ce oraş european să vizitez?” –Elevii au fost invitaţi să convingă auditoriul să viziteze un oraş dintr-un stat membru al Uniunii Europene. Prezentarea orală  s-a realizat în limba oficială a statului pe teritoriul căruia se află oraşul prezentat, textul  regăsindu-se în slide –uri în limba română. În a doua parte, 6 tineri voluntari prezenţi în Brăila în cadrul unui proiect susţinut de CE prin “Tineret în acţiune” şi-au prezentat oraşele de origine în limba maternă.

De asemenea, au fost organizate activităţi: * pentru sprijinirea cunoaşterii limbii române, în special şi a limbilor străine prin carte în limba română/limbi străine de către cetăţenii Republicii Moldova * pentru cunoaşterea minorităţilor naţionale din oraşul/judeţul Brăila, respectiv limba, costumele şi obiceiurile specifice (Ziua Minorităţilor Naţionale).

Activităţile prezentate au avut un caracter trans –şi pluridisciplinar, multi –şi intercultural, participanţii şi spectatorii având ocazia să cunoască mai multe despre “ceilalţi” şi astfel, să le acorde respectul cuvenit.

Elementul inovator al acestor activităţi a fost prezentarea orală într-o limbă străină, în vreme ce textul slide-urilor a fost în limba română, funcţionând ca o subtitrare.

Şi în acest an, Instituţia Prefectului – Judeţul Brăila este singura instituţie a administraţiei publice din România premiată, fapt evidenţiat de domnul Niculae Idu, Şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România”, se arată într-un comunicat dat publicităţii.

Comentarii

comentariu

About the Author

-