Published On: mie, Feb 9th, 2011

Plantele modificate genetic, solutia salvatoare pentru agricultorii romani

Share This
Tags

* democrat-liberalul Gheorghe Voicu militeaza pentru cultivarea PMG la nivel de tara si de judet * el spune ca aceste culturi sunt extrem de profitabile si nu s-a demonstrat pana acum ca ar avea efecte nocive ale asupra mediului sau asupra sanatatii omului

Presedintele Comisiei de agricultura a PDL Braila, Gheorghe Voicu, militeaza pentru cultivarea plantelor modificate genetic (PMG) in Romania, in general si in Braila, in special. El a declarat astazi, intr-o conferinta de presa, ca este constient ca este un subiect controversat, insa, in opinia sa, cultivarea acestor plante ar aduce mari beneficii atat agricultorilor, cat si tarii: “Din punctul nostru de vedere, perspectiva anului 2011 este, printre altele, aceea legata de a milita pentru introducerea plantelor modificate genetic in culturile pe care noi le avem in judet, dar si la nivel de tara. Subiectul poate fi abordat din mai multe puncte de vedere, dar chestiunea tine, in primul rand, de profitabilitate. A lucra cu o planta modificata genetic pe suprafetele noastre, pe problemele financiare ale producatorului agricol, inseamna o rata a profitului ridicata. Nimeni, inca, la acest moment, nu poate sa ne dovedeasca efectul lor nociv asupra mediului, sau asupra sanatatii oamenilor. Este vorba insa de beneficii substantiale la producatorul agricol, despre o singura trecere, deci nu mai facem prasile mecanice, nu mai trecem, dupa aceea, cu  2-3 tratamente fitosanitare, chimice.

Noi am inceput un studiu la facultate, pentru a vedea care sunt efectele cultivarii si consumului acestor plante, pentru ca totusi, trebuie sa tii cont de parerea tuturor, dar la momentul acesta nu avem o demonstratie foarte clara ca ar avea un efect negativ asupra omului sau asupra organismelor vii. Stim ca parerile sunt cotradictorii, dar iata ca si Europa da drumul, mai nou si spune “da, puteti sa cultivati de principiu, dar sa aveti trasabilitatea stabilita”. Asta inseamna ca de la samanta, pana la consumator, sa se stie ca acel produs este modificat genetic si atunci, daca omul se duce la raft, este decizia lui, ia sau nu acest produs”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-