Published On: vin, Feb 4th, 2011

Guvernantii ameninta cu retragerea finantarii, pentru spitalele la care se refuza comasarea

Share This
Tags

* informatia a fost furnizata astazi de senatorul Ion Rotaru

Senatorul PSD de Braila Ion Rotaru se pronunta impotriva comasarii unor spitale locale fara o analiza minutioasa a avantajelor si dezavantajelor luarii unei asemenea masuri. Rotaru a precizat ca, dupa ce a fost data publicitatii lista cu propunerile de spitale care ar trebui comasate, a cerut lamuriri unui secretar de stat din Ministerul Sanatatii si a inteles ca nu s-a facut niciun fel de studiu de oportunitate si nici o estimare a efectelor unei asemenea decizii.

Mai mult, senatorul a explicat ca atunci cand l-a intrebat pe secretarul de stat ce se va intampla, daca autoritatile locale refuza sa faca aceste comasari, interlocutorul sau i-a spus ca s-ar putea ajunge, eventual, la taierea finantarii pentru spitalele respective.

“Aceasta lista este una orientativa, ea este lansata public pentru dezbatere, reactiile au aparut deja si majoritatea sunt impotriva acestei idei, in primul rand generate de faptul ca nu exista niste criterii unitare pe baza carora sa iei o asemenea decizie. Se merge pana acolo incat se desfiinteaza si ce e bun si v-as da exemplu sanatoriul din Mangalia, care ar trebui sa se uneasca  cu Techirghiolul, Mangalia mergand foarte bine sub toate aspectele, ca indicatori, ca performanta financiara, etc. E o chestiune care, dupa parerea mea ar fi trebuit sa fie facuta atat timp cat Ministerul pastorea spitalele si trebuia s-o faca in urma unei analize concrete la nivelul fiecarui judet, plecand de la ceva, de la niste criterii si acum ar fi trebuit s-o aplice doar in concordanta cu competenta pe care o au autoritatile locale astazi, de a hotari infiintarea, desfiintarea si asa mai departe. Deci e o chestiune care se bate cap in cap si eu l-am intrebat recent pe secretarul de stat Eremia: “Ce se intampla daca  autoritatea locala nu vrea sa comaseze aceste spitale?”. “Pai vom vedea, poate mergem pana acolo incat sa nu mai fie finantate spitalele”. Ori nu se poate pune problema asa si nu cred ca asta este solutia. Trebuie discutat de la caz la caz fiecare spital, pentru ca reprofilezi spitalele, dar cine e proprietarul, cine da banii sa le reorganizeze, sa le reaseze, pentru ca este clar, costurile vor fi foarte mari? Ori in bugetul acestui an nu am vazut alocatie bugetara pentru acest lucru, nu a facut nimeni nicio estimare a costurilor, ce inseamna reprofilare, in acelasi timp n-a facut nimeni o estimare care sunt avantajele financiare ale acestei comasari si a desfiintarilor. Pe urma, sunt proprietari diferiti, cum poate sa cheltuiasca ministerul pentru un spital din comuna X, ca sa il reprofileze? Sunt foarte multe aspecte care nu au fost luate in calcul. Noi am propus la Comisia de sanatate sa avem o intalnire cu domnul ministru in doua saptamani, sa ni se explice foarte clar care sunt criteriile, care sunt avantajele, care este perspectiva, in cat timp se va intampla acest lucru si cum se va rezolva problema care tine de competente si de aceasta ingerinta in deciziile autoritatilor locale. Vom  vedea ce se intampla, eu insa sunt convins ca  trebuie sa se respecte un criteriu clar: ceea ce este bun sa nu se strice, sa nu se comaseze, sa ramana asa cum este; unde sunt probleme, sa se regandeasca, pentru ca se poate ajunge la situatia in care ceva care merge sa-l unesti cu altceva si sa se strice tot”.

Amintim ca Ministerul Sanatatii vizeaza, printre altele, comasarea Spitalului de Obstetrica-Ginecologie si a celui de Pneumoftiziologie cu Spitalul Judetean Braila.

Comentarii

comentariu

About the Author

-