Published On: lun, Feb 28th, 2011

Doar o treime din brailenii ajunsi la UPU anul trecut au fost urgente medicale

Share This
Tags

* peste 33.000 de pacienti care au venit la Unitatea de Primire Urgente ar fi trebuit sa se prezinte la medicul de familie sau la doctorul specialist * cateva sute dintre acestia aveau nevoie, pur si simplu, sa-si gaseasca un adapost * alti 152 de braileni au incercat sa se otraveasca si au ajuns pe mainile medicilor * toti acestia blocheaza activitatea medicilor de la UPU si consuma sume importante

Unitatea de Primire Urgente a Spitalului Judetean Braila a fost asaltata anul trecut de bolnavi care nu reprezentau, de fapt, cazuri de urgenta, ci puteau fi tratati la medicul lor de familie sau la cel specialist. Potrivit unui raport prezentat recent de directorul executiv al Directiei de Sanatate Publica, dr. Gabriel Ciochina, “numarul pacientilor prezentati la UPU pe anul 2010 a fost de 49.137, din care 16.136 au fost calificati drept urgente, in urma triajului si restul de 33.001 au constituit nonurgente. La pacientii prezentati in UPU s-au facut un numar de 28.136 examinari radiologice si un numar de 2244 tomografii in urgenta”.

Sute de astfel de bolnavi au fost, de fapt, cazuri sociale, pentru care asistentii sociali din spital au fost nevoiti sa gaseasca o solutie: “Asistentii sociali din cadrul UPU au identificat si rezolvat urmatoarele situatii: * 172 persoane cu probleme sociale pentru care s-au redactat adrese catre Directia de Asistenta Sociala * 728 persoane pentru care s-au identificat apartinatori * 23 persoane cu hipotermie * 152 persoane cu ingestii in scop suicidar * 46 persoane cu ingestii de etnobotanice si substante halucinogene *  1019 agresiuni si agresiuni in familie”.

In ceea ce priveste cabinetul de stomatologie din cadrul UPU Braila, acesta functioneaza din luna octombrie a anului 2009, cu un singur medic stomatolog, ce lucreaza pe o singura tura si nu face garzi. In aceste conditii, in anul 2010 au beneficiat de ingrijiri stomatologice in urgenta un numar de 101 pacienti.

Potrivit dr. Ciochina, din cei 14 medici care sunt angajati in UPU, in anul 2010 au participat la cursurile de pregatire in atestatul de medicina de urgenta 3 medici. Mentionam ca numarul de medici normati pe UPU este de 25.

Seful DSP a prezentat si un program de masuri pentru imbunatatirea activitatii serviciului in Unitatea de Primire Urgente. Acesta cuprinde, printre altele: * preluarea de catre noul Ambulatoriu de specialitate al spitalului a pacientilor care se prezinta cu bilete de trimitere de la medicul de familie si care nu constituie urgente * infiintarea centrelor de permanenta cu regim de garda, care vor degreva UPU de o mare parte din pacienti, acestia fiind consultati de medicii de familie si pe perioada garzii si a zilelor de sarbatori legale * angajarea a inca 4 medici stomatologi si a 5 asistente stomatologie, astfel incat sa existe continuitate in acordarea asistentei medicale de stomatologie in urgenta, existand eventualitatea ca medicii sa lucreze in urma semnarii unui cotract de prestari servicii * includerea in structura UPU a 9 asistenti de radiologie si 5 medici radiologi, necesari pentru computer tomograful si aparatul de radiologie din structura UPU * suplimentarea numarului de asistenti sociali cu inca 2, pentru a exista continuitate pe toate turele * amplasarea in UPU a unui sistem de monitorizare video, necesar pentru supravegherea zonei din sala de asteptare . De asemenea, se mai doreste: * dotarea UPU cu centrala de ambient, 2 targi de transport politrauma, o centrifuga si aparat toxicologie pentru laborator UPU , precum si amplasarea in UPU a sistemelor de avertizare in caz de incendii, in zonele mai rar circulate ( magazii, arhiva ) * delimitarea zonei de la iesirea din UPU fata de intrarea in spital, respectiv in zona lifturilor, printr-o usa cu cartela magnetica, astfel incat sa nu mai fie permis fluxul bidirectional al pacientilor si apartinatorilor prin UPU.

Comentarii

comentariu

About the Author

-